Palatka.bg

Величествената красота на остров Ормуз

Съвсем близо до иранското крайбрежие в Персийския залив, на около 8 км от континентален Иран, се намира остров Ормуз, малка могила от каменна сол, гипс и анхидрит с форма на сълза. Разположението му е в средата на едноименния световноизвестен проток позволило на остров Ормуз да се превърне в голямо търговско пристанище, което е с огромно стратегическо значение в продължение на няколко века. Разцветът му като ключов стратегически аванпост отдавна е отминал и за тези времена напомнят единствено архитектурата и историята на острова. Днес най-значимият елемент за живота на острова не са търговците, а туристите.

Остров Хормуз е геологическо чудо

Целият остров е солен купол, който се е издигнал нагоре, самоповдигайки се върху наслагващите се скални слоеве. Каменната сол или халитът е минерал от хлоридите, който представлява кристалната форма на натриевия хлорид.

реща се в пластовете на седиментните скали и в пресъхващите лимани, езера или морета. Слоевете от каменна сол могат да бъдат дебели до 350 m и да простират на огромна територия. Така например, в САЩ и Канада съществува масивен подземен пласт, който се разпростира от Апалачите в западните части на Ню Йорк през Онтарио до Мичиган. Съществуват и вертикални пластове от халит, които са били смачкани и изтласкани нагоре от тежестта на обкръжаващите ги скали. В Иран се срещат и солени „ледници“, където халитът си е пробил път до повърхността и се спуска надолу по склона.

Жили от лилав, влакнест халит съществуват във Франция. Солни кристали се образуват бързо в пресъхващи водоеми, което причинява отлагания на халит, покриващи предметите, които са били потопени във водата. „Халитени цветя“ са вид редки сталактити от навити фибри халит, които се срещат в някои сухи пещери в Австралия.

Нарастващата маса на остров Ормуз обаче не е направена само от халит

В него са вградени слоеве от глина, карбонати, шисти и богати на желязо вулканични скали, някои от които са придобили фантастични нюанси на червено, жълто и оранжево, докато се движат нагоре и взаимодействайки с вода и минерали от други скални пластове.

Най-изявеният от тези цветове е охра. Цвят, който се среща навсякъде – от плажовете до надвисналите на морето скали. Местните го наричат Голак и експлоатират почвата за художествени и кулинарни цели. Пясъкът от остров Хормуз е използван в бои, козметика, керамични плочки и за екстериорни украси на сградите. Местните жители на провинция Хормозган (дин от 31 остани (провинции) на Иран. Разположен е в южната част на страната и е с площ 70 697 km2. Населението наброява над 1.5 млн. души, 50% от които живеят в градовете на остана. Административният център на провинцията е град Бандар Абас.) също пекат хляб, наречен „Томши“. Една от съставките на този хляб е цветната почва от остров Ормуз.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement