Palatka.bg

Райският остров Ниуе – най-доброто място за наблюдение на звездите на планетата

Ако искате да видите пълния блясък на звездите в небето през нощта, си представете райски остров – малък, непознат, заобиколен от тихите океански вълни и над него се шири черно небе – най-черното, което може да съществува. На този остров мракът е най-красивото нещо, затова светкавиците на фотоапаратите са забранени по време на снимки. За да може да се види единствено окъпващата светлина на звездите в небето. Остров Ниуе не е просто един далечен остров. Той е великолепна тропическа страна с площ от едва 260 кв. километра, която крие в себе си тайните за създаването на света. Разположен в тихоокеанския простор, Ниуе е не само една от най-малките държави в света, но и носи славата на едни от най-големите коралови атоли (атолът е вид нисък коралов остров, състоящ се от коралов риф, заобикалящ централна низина).

 

Населението на Ниуе се състои от полинезийци, наброяващи около 1600 души. Техните предци заселили острова през V-VI век, но първият европеец, стъпил там, бил прочутият мореплавател капитан Джеймс Кук. Това се случило пет години преди смъртта му – през 1774 година.

 

Днес Ниуе е спокойно място без големи градове. На острова има 14 селца, всяко от които се управлява от съвет със собствен председател. Жителите на Ниуе наричат острова „Скалата на Полинезия“. Той се намира в центъра на своеобразния триъгълник, намиращ се между трите острова Тонга, Самоа и Островите Кук. Дипломатическите отношения на Ниуе се ръководят от Нова Зеландия, а жителите му се смятат за граждани на Нова Зеландия.

 

Заради изключителната си красота остров Ниуе е привлекателна дестинация. Той е един от най-големите коралови острови в света. Състои се от две части – горна и долна, като горната е вид варовикова скала, спускаща се надолу към крайбрежието. Долната част на острова представлява морска тераса, простираща се надлъж цялата плажна ивица.

 

Изолиран от нашествието на туристите

 

Остров Ниуе е типичното тайнствено място, скрито далеч от очите на масовите туристи. Тук няма банкомати и всеки посетител трябва предварително да се е въоръжил с новозеландски долари. Друга интересна подробност е, че разхождането по бански на обществените места в селцата на острова се счита за обидно и неприемливо за местните жители.

Много хора, които идват на остров Ниуе, остават за няколко месеца. Обикновено това са почитатели на дауншифтинга и спокойния начин на живот. Ниуе може да предложи всичко необходимо, за да се пренесете в магията на самотния остров – той е изолиран от шум и от допир с външния свят. Няма магазини, няма кафенета, молове и кина. А това означава, че ще се наложи да се слеете в естествената живот на острова.

Непокътната тропическа природа

Скрит в океанските води, тропическата красота на остров Ниуе е запазила своята девственост. Варовикови пещери очакват да бъдат изучени. Крайбрежната ивица на Ниуе е буквално осеяна с пещери. Някои от пещерните ниши били обитавани от местните жители в миналото, а днес, там където морето е отстъпило, кухините се използват за съхранение на канута. Според някои изследователи в Ниуе се крие най-впечатляващата и голяма пещерна система в южната част на Тихия Океан.

След прохладната разходка в пещерите от варовик, можете да се потопите в бистрата вода, в която са се къпали векове наред местните крале. Една от отличителните страни на остров Ниуе е невероятно чистата вода. Видимостта на дъното достига до 80 метра навътре във водата – със сигурност ще се насладите отблизо на разнообразието от морски обитатели. Всяка година през месец юни на острова прииждат гърбати китове и в топлите вълни отглеждат своите малки.

Ниуе е едно от малките места в света, където при спазване на мерките за безопасност, както и уважение към красивите морски бозайници е разрешено плуването с китове. Тези грациозни гиганти могат да бъдат забелязани и от сушата от специални площадки-наблюдателници. А понякога китовете доплават до брега на по-малко от 20 метра разстояние!

Забележителностите на Ниуе

Жителите на остров Ниуе са доста гостоприемни. Те ще ви помогнат да се ориентирате в ежедневието им, в което несъмнено има какво да видите и правите. Традиционните фестивали са едни от обичайните и най-интересни събития на остров Ниуе. Всеки празник представлява палитра от незабравими танци, изкуства, местна кухня и спортни състезания.

Жените на Ниуе са известни със своето майсторство в тъкачеството, което означава, че няма да е трудно да си намерите хубава ръчно изработена чанта или шапка на достъпна цена от местните сергии и пазар, който е открит два пъти в седмицата.

Ако сте почитател на съвременното изкуство и ювелирните изделия, можете да посетите художествената галерия Тахионо. Тя съществува от 1995 година и в нея са представени произведения, свързани с Ниуе. А паркът на скулптурите Хикулаги Он е платформа, събираща на едно място големи скулптури, създадени от местните творци.

Хората на Ниуе се опитват да развиват туризма на острова, затова от 2005 година насам националният музей Фале Тау Таога отваря врати, за да съхрани оцелели артефакти след циклона Хета през 2004 година и да покаже все повече нови експонати, свързани с историята и живота на Ниуе.

Астротуризъм

Ниуе е първата страна в света, която е призната за място с най-тъмното небе. Островът е огряван от множество звезди в небосвода през нощта. Най-звездното късче земя дори може да се похвали с официална акредитация от Международната асоциация на тъмното небе (International Dark-Sky Association – IDA). А това е признание, че там ви очакват най-красивите и ярки звездни нощи, които никога не сте виждали .