Palatka.bg

Китното градче Гитхорн – холандската Венеция

Кой не е чувал за Венеция, романтиката на разходките с гондоли и палитрата от цветовете на италианската архитектура? Но съществува и друго място в Европа, където за разлика от италианската Венеция, няма улици и съвременен транспорт. Отивайки в Гитхорн, Холандия, ще се наложи да оставите колата си, защото ще имате нужда от лодка, за да се придвижвате във водните канали-улици.

Градчето Гитхорн (Giethoorn) се намира на 120 километра североизточно от Амстердам. В това малко и уютно градче все пак могат да се намерят пътища, а понякога се срещат и автомобили. Но в някои части на Гитхорн може да се стигне единствено пеша или на лодка. Обикновено тук се използват и велосипеди или безшумни електромотори. Повечето къщи са разположени на малки островчета, съединени чрез мостове, които наброяват повече от 180. На практика всеки жител на Гитхорн разполага със собствена лодка, за да стига от единия до другия край на градчето.

Неофициалното наименование „Холандската Венеция“ не трябва да навява мисли за шума и суматохата на туристически център, типични за Амстердам или дори за Венеция. Тук е тихо и безметежното спокойствие на следобедите ще ви даде възможност да чуете птиците и шумоленето на клоните на дърветата. Според жителите на Гитхорн тук е толкова тихо, че най-силният звук, който ще ви се удаде да чуете е крясъкът на патиците във водата. И сега си представете колко прекрасна е тишината, царяща във въздуха, когато жителите на градчето се завръщат на лодки у дома в своя мъничък остров. Тишина. Красота. Спокойствие.

Историята на Гитхорн

Гитхорн означава „Кози рог“, а наименованието се свързва с козирозите, на които се натъкнали с идването си събирачите на торф, първите жители в района. С течение на времето се появили канали и езерца, а върху островите хората построили домове. За да се приберат у дома след тежкия работен ден, хората използвали традиционната лодка понтер или мостове.

За щастие градчето успяло да съхрани почти първоначалния си облик. В продължение на час-два туристите могат да се насладят на историята на Гитхорн в красивата тишина на градчето чрез пътешествие с понтер или електрическа лодка. Ще преминете под дървените мостове и покрай великолепните селски къщи със сламени покриви, построени още през XVIII-XIX век.

Кога да посетим холандската Венеция?

Разходката с лодки по канала на Гитхорн е най-популярното развлечение в градчето. Освен за жителите на Нидерландия, необикновеният му и самобитен чар привлича всяка година стотици хиляди, като преди пандемията COVID-19, само китайските туристи наброявали около 200 годишно. В най-посещавания период от годината, месец август, жителите на Гитхорн, наброяващи едва 3000 души, са по-малко от прииждащите туристи.

Затова планирайте добре посещението си в Гитхорн, ако възнамерявате да направите идилични снимки. Опитните пътешественици казват, че най-удачното време за разходка в Гитхорн са месеците април и октомври. Тогава утрото и вечерта са най-тихи, а туристите са най-малко.

И не забравяйте зимата – времето, когато каналите на Гитхорн са сковани от лед. Точно като в оживяла пощенска картичка с романтичен зимен пейзаж, ще можете да карате кънки на лед върху замръзналата вода, заобиколена от класически европейски старинни къщи.