Palatka.bg

Боробудур – най-големият будистки храм в света

Будисткият храм Боробудур смело може да бъде наречен едно от чудесата на света. Огромният древен комплекс е олицетворение за красота, грандиозност, живописност и архитектурен размах. Впечатляващият мащаб на Боробудур спира дъха на всеки, зърнал сложната изработка на величието му.

Храмът се намира в Индонезия на 15 километра от град Магеланг в централната част на остров Ява и е най-големият будистки храм в света. Боробудур наподобява огромна ступа (от санскрит – буквално „куп, насип“) с форма, подобна на гигантска мандала. Нейната съвършена геометрична форма се разпростира като квадрат с размери 123 на 123 метра, като фундаментът се състои от 8 издигащи се нагоре нива – 5 квадрата, а върху тях 3 кръга.

На върха на будисткия храм Боробудур се намират 72 малки конусовидни ступи, заобикалящи голямата централна част. Всяка една от тях е изработена под формата на пищна камбана, в които се крият статуи на Буда. Из целия мащабен монумет статуите наброяват 504. Много от тях са повредени, а десетки са изчезнали.

Стените и терасите на храма, покрити от невероятни и сложни фрески, които са 2672 на брой, разказват за учението на Буда. Централната ступа представлява символ на посвещението на Буда – стремежът към вечността и просветлението.

Храмът Боробудур бил издигнат преди 1200 години. Смята се, че монументът бил издигнат в продължение на около 100 години. Интересен факт е, че при строителството не били използвани укрепителни материали – камъните на храма се застъпват с невероятна точност един в друг.

Устоявайки във времето, той дори е успял да преживее изригването на вулкана Мерапи, смяната на вероизповеданието на остров Ява, както и политическите сътресения в Индонезия. При това, дори след набезите на търсачите на съкровища, храмът е успял да съхрани своя прекрасен и величествен вид, окичвайки се със славата на най-големият будистки паметник на планетата.

Тайнството на Боробудур

И в наши дни Боробудур продължава да бъде място за религиозно поклонничество и молитви. Вярващите обикалят всяко ниво седем пъти в посока часовниковата стрелка, но в централната част е разрешено влизането единствено на будистките монаси. Изследователите смятат, че необикновеното съоръжение може да се разглежда като огромна книга за поклонниците.

Ритуалът изисква чрез обикалянето на нивата всеки вярващ да се запознае с живота и ученията на Буда. Според поверието, ако докоснете през разрезите всички, разположени в ступата на горния ред статуи на Буда, ще ви сполети щастие. Но както вече уточнихме, много от статуите са откраднати. Една от ступите символизира дома на Буда. Ако успеете да докоснете краката му, легендата казва, че всяко ваше желание ще се сбъдне.

Съживяването на Боробудур

Дълго време храмът Боробудур тънел в забвение. Покрит с пелената на пепелта от вулкана Мерапи, монументът запустял. Историците предполагат, че след изригването на вулкана през 1006 година, жителите били принудени да изоставят домовете, което довело до забрава и на Боробудур.

В началото на XIX век след окупацията на англичаните храмът започнал да бъде почистван и реставриран. А през XX век било установено, че в района на Боробудур се намират още два храма – Павон и Мендут. И трите здания са разположени в една права линия, което подсказва за религиозната връзка помежду им. Точното им ритуално предназначение остава неразгадано.

Комплексът Боробудур бил реставриран многократно, като през 80-те години на миналия век храмът бил включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес Боробудур е напълно възстановен, върхът му е укрепен и цялата конструкция е снабдена с иригационна система.

Боробудур е една от най-популярните туристически дестинация в Индонезия. През 2012 година той попада в Книгата с рекордите на Гинес като мястото с най-големите археологически разкопки в будисткия свят. Големият наплив от посетители довел до износване на каменните стъпала на Боробудур. С цел да бъде избегнато разрушението на стълбите, през 2014 година стъпалата на източната и северната стълби били покрити с дървени конструкции, а на посетителите се предлагат специални обувки, за да тръгнат по древните и неразгадани стъпки на храма Боробудур.