Palatka.bg

Папаколеа – зеленият плаж на Хаваите, обсипан със скъпоценни камъни

Хавайските острови са известни като рая на безметежния отдих – палми, плажове и коктейли. Но освен всички тези задължителни особености за екзотична почивка, Хавайският архипелаг предлага и приказни пясъчни плажове в необичайни краски.

В най-южния остров на Хавайския архипелаг, който познаваме просто като Хаваи, има удивителен Зелен плаж

Той е разположен на по-малко от 5 километра от най-южната точка на архипелага, което е и най-южната точка на САЩ.

Плажът със зелен пясък не е толкова известен, колкото останалите хавайски плажове. Той се простира на дължина от 50 метра в отдалечен южен район. Но уникалният цвят на пясъка привлича много туристи.

Зелените багри на Папаколеа не са резултат от някакви химически опити на човека. Както става с всички подобни чудеса, Зеленият плаж добил прекрасния си цвят благодарение на магическата пръчка на природата. Геолозите обясняват феномена с възникването на вулканичната активност. Процесите от недрата на земята открили нови слоеве, богати на хризолит, по-известен под названието оливин.

Оливинът е полускъпоценен минерал, който се използва в ювелирното изкуство

Затова може да се каже, че туристите, които идват на Зеления плаж, буквално се къпят в скъпоценни камъни. Неслучайно този камък е наричан „хавайски брилянт“.

Зеленият плаж е разположен на брега на залив, сформирани от скалисти образувания преди повече от 50 хиляди години. Оливинът се отличава с доста по-плътна структура от останалите вулканични камъни в този район, тъй като по време на ерозивните процеси, вместо да бъде отмит от водата, той успял да се задържи на брега.

Зеленият полускъпоценен камък се образува от вещества като желязо, магнезий, силиций и кислород. Различното съдържание на даден химически елемент е причината за оцветяването на кристала, чийто цвят варира от жълт до кафяв. Но тъй като обикновено оттенъците са в маслинови, така се появило и названието на камъка.

Зеленият плаж няма да съществува вечно

Зеленият плаж е един от четирите такива в целия свят. Кристалите оливин се смесват с черни и бели частици в пясъка, затова някои участъци на плажа са по-наситено зелени. Една от особеностите на този кристал е, че се разпада под въздействието на въглеродния диоксид и водата. Ако наблюдавате продължително Зеления плаж, ще забележите, че как той позеленява и после отново избледнява в обичаен пясъчен цвят. Според учените плажът Папаколеа ще съществува в зелените си краски само още около 150 години.

Независимо, че зеленият пясък на плажа може да се превърне в поредния обект на масови туристически посещения, до този момент той все още се радва на сравнително спокойствие – тук е забранено да се плажува с палатки, шезлонги, няма магазини или заведения.

Затова, ако попаднете на плажа Папаколеа, насладете се на невероятното творение на природата, без да оставяте следи след себе си. Е, може би няма да развалите тази маслиненозелена красота, ако вземете със себе си за спомен малко късчета оливин.