Palatka.bg
африкански плодове

Чудните плодове на Африка – богати източници на здраве

Африка не е само пустиня и слонове, както много често изплува в съзнанието ни картината за този древен континент. Африка е толкова обширна и същевременно е надарена с екзотични животни и растения. И не, не е само пустиня. Но все пак вероятно ще бъдете изненадани от списъка с африкански плодове и невероятните ползи за здравето, които носят те.

Плода на баобаба

Плода на баобаба

Дървото баобаб е родом от Африка, въпреки че расте и в Австралия. Неговият плод има твърда външна черупка като кокосов орех, но малко по-малък. Вътрешността му е сладка и наподобява вкуса на крушата.

Тези плодове са изключително богати на витамин С и са отличен източник на антиоксиданти. Някои изследвания показват, че антиоксидантите, открити в плодовете на баобаба, са шест пъти по-мощни от тези в боровинките. Много хора консумират този плод заради мощните му ползи за здравето. Той се препоръчва и при проблеми с храносмилането, тъй като е богат на диетични фибри.

богати на витамин С
Плода на баобаба
Чудният плод

Този плод е изумителен. Той кара рецепторите ви да „халюцинират”. Когато за първи път опитате  Чудния плод, първият вкус, който ще усетите е кисел, но колкото повече го дъвчете, толкова по-сладък става. Ето защо този плод е известен като Чудния плод. Този плод произхожда от Западна Африка, където, ако сте, трябва задължително да го пробвате.

Чудният плод
Чудният плод

Но освен странен, този плод е изследван и са открити в него важни хранителни вещества като витамин С, витамин К и някои мощни антиоксиданти. Когато става въпрос за ползите за здравето от Чудния плод, списъкът се оказва безкраен. Едно от най-важните му свойства обаче е, че има противовъзпалителни свойства и е полезен за диабетици.

Тамаринд
Тамаринд
Тамаринд

Въпреки че плодът тамаринд е добре познат в цял свят и се отглежда в редица тропически страни, първоначално произхожда от Северна Африка. Иначе е най-известен под името „индийска фурма”. Това, което прави тамаринда толкова уникален, е неговият вкус, който е комбинация от сладки и кисели нотки, перфектни съставки за бонбони.

Тамаринд

Когато става дума за хранителната му стойност, плодът от тамаринд съдържа някои витамини и минерали, които са от съществено значение за метаболизма. Освен това този плод е бил използван като противовъзпалително средство и е доста добър за кръвообращението поради съдържанието му на минерали.

Плодът Аки
Плодът Аки
Плодът Аки

Това е плод от едно семейство с личи и лонган. Плодът Аки произхожда от Африка, по-конкретно от Западна Африка и Гвиана, макар че е познат повече като символ на Ямайка.

Когато стане готов, шевовете на плода ще се отворят, за да се изложат семената и вкусната каша. Тогава тези плодове са зрели и безопасни за ядене, защото незрелите плодове Аки са отровни.

Сред ползите за здравето на плодовете Аки са, че са отличен източник на белтъчини и са богати на диетични фибри. Ето защо са отлично решение срещу запек и храносмилателни проблеми.

Когато стане готов

Маракуя

Плодовете на страстта са сред знаковите в този списък, защото не само името, но и външният вид, както и вкусът на този плод, са много екзотични. Този плод е много популярен в световен мащаб и има около 500 разновидности на страстните плодове, някои от които се срещат в Африка, докато други са разпространени във всички тропически и субтропични райони.

Маракуя
Маракуя

Този плод е отличен източник на антиоксиданти като бета-каротин, рибофлавин, никотинова киселина и каротеноид. Името му – страстен плод, може да идва от факта, че е богат и на въглехидрати, което го прави отличен енергиен бустер. Този плод поддържа и по-здрава кожата.

Африканско манго

Африканско манго

Родината на африканското манго е Камерун. Външният вид и ароматът на африканското манго не се различават от обикновеното манго.

Изнесен извън Африка, този плод се е превърнал в един от най-препоръчителните плодове за отслабване. Благодарение на богатата си палитра от минерали, африканското манго също така е силно препоръчително за бременни жени, богато на желязо (толкова важно срещу анемия) и витамин С.

Чудния плодСнимки: pixabay