Mукуа е традиционен анголски сушен плод от емблематичното „дърво на живота” баобаб. Плодът има твърда черупка като кокоса. Вътрешността на плода се яде. Мукуа се изсушава сам на дървото баобаб, но не пада, когато е готов за консумация, а си стои на клоните. Съдържа около 8-12% вода.
Какво съдържа Мукуа – плодът на дървото баобаб
В твърдата черупка има семена, които са покрити с белезникав прах. Семената са обгърнати от червени влакна, които са с много високо съдържание на някои хранителни вещества. Ако ги разтъркате между пръстите си, ще станат на прах със сладникав и леко кисел вкус.
Витамин С, калций, фибри… „на корем”
Първият слой, който е с цвят на слонова кост съдържа много високи количества витамин С и значително количество калций (по-високо от това в млякото), както и други витамини и минерали. Плодът на баобаба зарежда организма с огромни количества фибри. Това го прави идеален да се хапва както като хранителна добавка, с цел подобряване на здравето, така също и за придаване на хранителна плътност към други храни, които не носят толкова значително засищане.
В Ангола мукуа е най-популярният плод
В Ангола мукуа е може би най-популярният плод и любима добавка към различни рецепти. Плодчетата обикновено се смучат или дъвчат в прясно състояние или се използват в прахообразно състояние за увеличаване на количеството и хранителната стойност на сосове, като добавка към брашна, като например царевично брашно и тапиока.
Когато се смила на прах, мукуае лесно се разтваря във вода и в Ангола често се прави от него вкусна напитка. Правят я като смесват мукуа с вода или мляко, с или без захар. Вкусът на мукуа е леко кисел, почти цитрусов, което го прави една добра и освежаваща база за шейкове и други студени напитки. Много разпространен десерт в Ангола е сладоледът от мукуа.
Мукуа има място, както в грижата за здравето, така и за красотата
Други приложения на този сушен плод на баобаба е използването му за изплакване на косата, съставките в него спомагат също за премахването на зъбен камък, наред с другите полезни действия. Също се използва и срещу бръчки, тъй като спомага за изграждането на колаген в кожата. Друго преимущество е, че подобрява метаболизма. Ако се запали, е чудесен репелент срещу мухи и комари.
Снимки: pixabay.com/