Palatka.bg

Колманскоп – призрачното градче на диамантите в Намибия

Градовете са като хората – раждат се, живеят и умират. Някои от тях твърде рано, други успяват да пребъдат с векове. След като си отиде и последният жител, градът се превръща в призрак: той все още съществува, но безкръвен и напълно безжизнен като блед спомен. Това се случило и с малкото градче Колманскоп в африканската държава Намибия.

Колманскоп е разположен на 10 километра от крайбрежието на Атлантическия Океан източно от град Людериц. Слизайки на летището в Людериц, вие ще зърнете останките от Колманскоп, които са заспали под горещия пясък.

Кратък, но ярък живот

Град Колманскоп се родил в първата половина на XX век. По онова време тези места се намирали под владение на Германия. През 1908 година работникът Левал от железопътния клон в Людериц се натъкнал на малки диамантени късчета в пясъка на пустинята, след което веднага ги занесъл на началника си.

Било проведено проучване, което установило голямо наличие на скъпоценни камъни. Осъзнавайки, че районът е изключително богат на диаманти, немските миньори се заловили с добив на съкровището.

Благодарение на диамантите, на мястото на разкопките бързо изникнал цял град с доста развита инфраструктура. Освен домовете на трудещите се, тук било построено училище, болница, спортна зала, театър и казино. Просъществувал дори и цех за производство на лед и лимонада, както и незаменима за всяка пустиня боулинг зала! Град Колманскоп бил създаден в архитектурните традиции на Германия, което личи в облика на зданията.

В Колманскоп се появил и първият вагон-трамвай в континента Африка. Той свързвал градчето с близкия Людериц, превозвайки 1 милион карата диаманти или 11,7% от целия световен добив на тези скъпоценни камъни.

Жителите на градчето се чувствали комфортно, тъй като добивът с лекота обезпечавал всичките им потребности. Дори водата, която тук била оскъдна, се доставяла от стотици километри разстояние.

След края на диамантената треска вятърът донесъл пясъка

Най-голям разцвет градът преживял през 20-те години на миналия век , когато тук живеели 340 немци и около 800 местни работници. Но след Първата световна война нивото на диамантения добив започнал да спада и през 1926 година полезните изкопаеми напълно секнали. В по-южните райони били намерени много по-богати находища на диаманти. В търсене на щастието жителите на Колманскоп се отправили към новите места. Градчето започнало да запустява и през 1954 година окончателно се превърнало в град-призрак.

Днес природата продължава неумолимо да покрива града с пясъчен воал – улиците и къщите изглеждат като декор от постапокалиптичен филм. Изкривени прозорци и стаи, наполовина затрупани с пясък, създават усещането за тягостна атмосфера.

Но това сякаш не отблъсква туристите. Добивната компания De Beers създала музей в градчето още през 1980-та година и дори успяла да извърши укрепителни дейности на някои сгради, за да съхрани историята на Колманскоп.

Днес мрачната забележителност на Намибия привлича пътешественици, фотографи и режисьори от целия свят. Посещението на Колманскоп се заплаща.

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement