Palatka.bg

Бенгъл Бенгъл – чудните древни раирани възвишения в Австралия

Бенгъл Бенгъл са фантастични раирани планини в Австралия. Тези уникални скални възвишения предизвикват възхищение у туристите – трудно е да останеш безразличен към привлекателния им разноцветен вид и форми. В света съществуват много подобни забележителности, но Бенгъл Бенгъл е радост за окото с хората с богата фантазия, особено за онези, които оприличават възвишенията на гигантска торта с множество слоеве.

Възвишенията Бенгъл Бенгъл се намират в Националния парк Пурнулулу, на разстояние 2900 километра от столицата Канбера. Слоевете от светли и тъмни скални слоеве се редуват с удивителна равномерност, създавайки неповторими пейзажи.

Как се появили раираните планини Бенгъл Бенгъл

Тези възвишения са една от най-древните забележителности в света. Учените предполагат, че австралийското чудо на природата се появило преди 350 милиона години. Пясъчните слоеве на Бенгъл Бенгъл подсказват именно за древната възраст на забележителните възвишения. Геолозите посочват, че светлите слоеве са пясъчното образувание, докато тъмният цвят на останалите слоеве се дължи на влиянието на синьо-зелените водорасли.Стотици милиони години се трупали слоевете на богата структура на Бенгъл Бангъл, но дълго време тя останала скрита в дълбините на земната кора. А преди 20 милиона години тук паднал метеорит, в резултат на което пясъчните слоеве се появили на повърхността. Дъждовете и вятърът били скулпторите, които ваяли външния облик на поредния световен шедьовър.

Интересен факт е, че до средата на 80-те години на миналия век никой не подозирал за съществуването на такава интересна забележителност

За нея знаели само местните аборигени от племето киджа, които от незапомнени времена провеждали тук своите ритуални обреди.

Те предавали от поколение на поколение легендата за възникването на планината Бенгъл Бенгъл. А тя гласи, че в древни времена тук пропълзял гигантският Змей на дъгата. След него останали следи – възвишения с чуден раиран облик.

Височината на скалистите планини Бенгъл Бенгъл не е голяма. Планинските възвишения се издигат на височина от 578 метра надморско равнище и привличат хиляди пътешественици. Някои хълмове напомнят гиганстки  мравуняци или кошери на диви пчели.

Бенгъл Бенгъл възвишенията предлагат възможност за вълнуваща разходка, но най-красивите гледки към раираните върхове се разкриват от борда на туристически вертолет или самолет. Само отвисоко може да се наблюдават заоблените каньони, конусовидни хълмове и причудливи природни пейзажи.

Красотата на раираните планини не останала незабелязана от ЮНЕСКО, които с радост добавили парка Пурнулулу и Бенгъл Бенгъл в списъка на световното наследство.

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement