Palatka.bg

За какво туземците използват Интернет?

За какво им е на туземците Интернет е въпрос, който едва ли повечето хора си задават. Свикнали сме да смятаме, че Интернет връзката е символ на съвременния свят, че той е присъщ за развитите западни общества, които се противопоставят на традиционните туземни култури. Но антропологът Андрей Туторский от Московския държавен университет, специалист по меланезийска култура, туземците могат да ви изненадат с новината, че Интернетът е абсолютно необходим фактор за оцеляването им.

Свикнали сме да делим хората, населяващи Земята, на две неравни части, смята руският учен Туторский. Според него повечето хората смятат, че едните кръстоват полуголи Австралия, а другите носят костюми, карат автомобили, летят със самолети и през цялото това време използват Интернет.

Но такова противопоставяне не е правилно, казва Туторский. Въпреки че Интернет се свързва със западната цивилизация, той има някои преимущества, от които се възползват и много представители на традиционните общества, казва Андрей Туторский. Както ние, така и туземците предават своите думи и мисли на далечно разстояние, разговарят с близки и узнават необходима информация: например те вече не изминават десетки километри, за да разберат стойността на хранителни продукти, а изясняват това предварително по Интернет, посочва антропологът.

Интернет е необходим на традиционните общества

Първият пример идва от Амазония. Там живеят индиански племена от етническата група ваура (араваки), които водят традиционен начин на живот и дори се занимават с ранни форми на земеделие. Но те разполагат и с интернет-колиба. В нея хората от племето се отчитат на FUNAI – националният фонд на Бразилия за съхранение на коренното население: имат ли достатъчно лекарства, как е преминала поредната среща с туристите, случило ли се е някакво бедствие, за което е нужна помощ от Голямата земя.

Андрей Туторский казва, че благодарение на Интернет, племето ваура отправя покани към туристите, а посещенията мотивират местните да организират големи национални празници. Затова постоянната Интернет връзка позволява на ваура да поддържа традиционната култура, колкото и парадоксално да звучи, пояснява антропологът.

Милотогия и технология – сблъсък или смесица с неочакван резултат

Вторият пример е островната държава Вануату в Тихия океан. Сред хората на Вануату е разпространена карго културата – движение, издигащо в култ западни културни лидери. Последователите на движението вярват, че западните стоки са създадени от духовете на предците и са предназначени за меланезийския народ, но белите хора са ги присвоили по нечествен начин.

Централна фигура на култа е някой си Джон Фрум – полулегендарен американски военнослужещ от времената на Втората световна война, който притежава силата да превръща последователите на култа в богати и преуспяващи хора. Туторский смята, че най-вероятно става въпрос за събирателен образ, а не за конкретен човек.

Един от аспектите на вярата в Джон Фрум е, че активният вулкан Ясур на остров Танна всъщност е тунел, водещ към Америка

От вулкана идват всички стоки, ако последователите на култа се молят усърдно и спазват риатуалите.

Когато мобилната връзка се появила сред местните, а след нея и Интернет, бихте си помислили, че тези идеи би трябвало да започнат да се разпадат, отбелязва руският антрополог Туторский. Човек, получил достъп до картите и снимките на Америка, от гледна точка на западния човек, би следвало да си зададе въпроса: „Сигурно няма никакъв тунел?“

Но това не се случило. Нещо повече – по сведения на френски антрополози, които се занимават с изследване на това движение, някои старейшини и днес смятат, че благодарение на Инернет, Джон Фрум се превърнал в … 3D HD! Например, когато те разбрали за събитията от 11-ти септември 2001 година в Америка, възприели трагедията като проклятие от Джон Фрум, въплатил се в образа на Осама бин Ладен. Туторский обяснява феномена с това, че вярата в тази митична фигура не се разпаднала, а се изпълнила с ново съдържание.

Към технологиите като Интернет можем да се отнасяме по различен начин

За някои Интернет е предвестник на промяна, благодарение на която идват коли, европейски дрехи, строителство на фабрики. При такова разбиране можем да разглеждаме Интернет като вирус, заплашващ да развали традиционното общество.

Но ако смятате, че вашето общество е по-добро, защото се базира на правилните ценности и мъдри традиции на предците и вие имате интерес в това да ги предадете на следващите поколения, отбелязва Андрей Тутороский, то Интернет просто е допълнителен инструмент за съхранение на културата.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS