Palatka.bg

Какво не трябва да правите в Япония

Япония е прекрасна страна с невероятна култура и традиции, но неочевидните японски обичаи могат да поставят всеки чужденец в неприятни ситуации. Ако сте пристигнали като турист в Страната на Изгряващото слънце, не знаете японски език и следвате стандартните маршрути, може и никога да не ви се отдаде възможността да се докоснете до много от нюансите на японската култура и ежедневие. А и японците няма да ви разкажат за тях, тъй като хората от този източен народ са известни със своята деликатност. Но ако искате да се впишете добре в местната култура, обърнете внимание на следните грешки, които чужденците допускат в Япония и имайте едно на ум.

Не събувате обувките си

В Япония е възприето пространството да бъде разделяно – жилище, улица, храм и т.н. Пред входа ви очаква малък праг и място, където е редно да се събуете и да оставите обувките си. В жилищния дом се влиза в обувки само за погребение. Не забравяйте да се събуете, когато отивате на гости!

Обувките, с които сте ходили навън, се събуват и пред входа на будистиките храмове, в специални вътрешни помещения. Съществуват специални чехли за тоалетни и за бани. Дори просто внасянето в стаята на маратонки, с които сте били на улицата, би се възприело за нарушаване на благоприличието. Следете внимателно и за знаци, указващи изискване за сваляне на обувки. Ще се удивите колко приятно е ходенето по чорапи върху дървения под на японския храм.

Публично духате носа си

Издухване на носа в Япония можете да направите, ако искате да причините ужасно оскърбление или да дадете да се разбере, че не уважавате околните. В Япония този шум се свързва с яденето на рамьон – шумна дейност, която пък от своя страна не идва на ум на чужденците.

Давате бакшиш

В Япония не е възприето да се дава башкиш никога и никъде – в кафенето, в ресторанта, в баровете, в такситата. Даването на допълнителна монета или банкнота може да обиди обслужващия ви човек. В кафенетата няма да получите сметката на масата, а ще се наложи да отидете сами до касата и да платите, защото никой няма да вземе парите от масата.

Ядете в градския транспорт

В метрото можете да видите всякакви хора – едни ядат, други спят, трети се гримират, особено сутрин преди работа. Но околните не посрещат с радост всичко това. Скоростните влакове с Япония разполагат с места, подобни на самолетните. Седящите виждат гърба на пътуващия пред тях, която означава, че рядко ще виждате лицата на пътниците.

Но в обикновения градски транспорт седалките са разположени една срещу друга и ако решите да ядете, ще бъдете наблюдавани с порицание от човека срещу вас. Това със сигурност е една от най-тягостните ситуации, в които може да се озове един невежлив чужденец.

Помагате на някого в работата му

Неочаквано за повечето хора от западните общества е, че в Япония не трябва да се нагърбваш с чужда работа. Според японците работата прави човека пълноценен член на обществото. Ако сте решили да разнасяте писма вместо пощальона или пък сте почистили вместо чистача, такива постъпки ще бъдат възприети не като помощ, а като опит да изземете функциите на човека. И е твърде възможно той да се разстрои.

Оставяте недоядена храна

Сервираната храна в Япония трябва да се изяжда. Особено оризът, който в миналото бил скъп и достъпен само за богатите. Да, порциите често не са големи, но японската кухня е доста вкусна и обикновено изяждането на обяда не е проблем за никого.

Да оставяте неизядена храната, приготвена специално за вас, е демонстрация на неуважение. Към храната в Япония трябва да се отнасяте с особено внимание, точно както го правят японците – започнете със зеленцуците и завършете със сервираните на масата блюда.

Изхвърляте боклука неразделно

Известно е, че в Япония 90% от боклука се преработва. Пластмасовите бутилки се произвеждат от пластмасови бутилки, а хартията се преработва няколко пъти. Боклукът се изхвърля разделно, като контейнерите за смет на улиците са обособени за бутилки, за пластмаса, за остатъци от храна. Кошовете за боклук не са поставени на случайни места – бутилките се изхвърлят до вендинг машини с напитки, продукти в пластмасови опаковки и хартиени пликове – около магазините.

Битовият боклук се събира и извозва в определени дни. Например, стъклото се събира веднъж месечно. Чужденците често не се ориентират в тази система и хвърлят боклука си на различни места, което ядосва японците. Голяма част от контейнерите за отпадъци са надписани на английски език и са обозначени с картинки, за да се разбере къде и какъв боклук трябва да се изхвърля.

Носите черна вратовръзка на сватба

И последното нещо, което не трябва да правите в Япония. Оказва се, че в Япония не е прието да се носи черна вратовръзка на сватба, а само на погребение. На сватба се носят бели или раирани вратовръзки. Разбира се, не е голям шансът да попаднете на сватба, докато опознавате Япония като турист, но не забравайте, че трябва да избягвате черния цвят.