Palatka.bg

Приказното графство Девъншир

Графство Девън или още Девъншир може да бъде наречено приказно място. Рядко срещаната красота на къщите, оформените с любов градини с цветя и пълзящи растения, създават илюзията за приказка от старите книги. В графството всички са загрижени за екологията, затова не е никак чудно колко добре е развито озеленяването и строителството с природни материали.

През територията на графството преминават много реки

На по-голямата част от Девън се простират националните паркове Дартмур и Ексмур. Останалата част представляват слабо населени селски райони. Графството, включващо Източен Девън и Юрското крайбрежие на Дорсет, където били открити едни от първите кости на динозаври, е природен обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Девън, който е разположен в югозападната част на Англия, се смята за третото най-голямо графство на островната държава. Тъй като в Англия е разпространен пешеходният туризъм, пътната мрежа в Девън е изключително добре развита. Хотелите в графството са много, така че спокойно можете да се отправите на пътешествие с влак из Девън, за да се насладите на няколкодневна разходка сред природата.

След като през XIX век Девън бил опасан от железопътна мрежа, в графството започнали да процъфтяват крайморските курорти

Това станало възможно, благодарение на мекия климат и на историческото наследство в съчетание с дивата природа. В същото време туризмът се е превърнал във важна част от икономиката на Девън.

Наименованието Девън може би са чували геолозите – ученият Адам Седжуик нарекъл в чест на Девъншир цяла една геологическа епоха. Столицата на графството в град Ексетър, а най-големият град е Плимут. Именно в Пимут – „най-предпочитаният град в Британия“ – през 1620 година започнало знаменитото пътешествие на пилигримите, които след дълго изтощително пътуване с кораба „Мейфлауър“, акостирали в Нова Англия. Днес Плимут е град-мечта за много любители на морските почивки и водни спортове.

Но Девъншир предизвиква интерес не само със своите големи градове. Просторните природни пейзажи наистина са картини от приказка. Къщите с покриви, покрити с тръстика, и стени, обрасли със зеленина, вдъхновяват художници и писатели. В това прочуто графство се родила и известната писателка Агата Кристи.