Palatka.bg

Остров Буве – най-самотният и отдалечен остров на света

Има толкова самотни острови на планетата, но в южната част на Атлантическия океан е изгубен необитаемият остров Буве. Студено късче земя, Буве е най-далечната точка от най-близко заселеното място. Затова е познат като „най-самотното място“ на Земята.

Площта на елипсовидния остров Буве е 9,5 на 6,5 километра, или 49 км2. Около 93% от целия остров преставлява ледници. Най-близкото постоянно селище с 300 души е Единбург на Седемте морета – той се намира в северната част на остров Тристан да Куня, или на 2270 километра от Буве.

Остров Буве е с вулканичен произход, а центърът му представлява кратер на неактивен вулкан, пълен с лед. Учените смятат, че последното изригване се случило преди 2000 години.

Буве е независима територия на Норвгия – формално островът не е част от държавата, но се счита за неин протекторат.

Ледените земи на Буве са раздирани от морски антарктически климат – гъсти облаци и мъгли обгръщат този далечен остров. Средната годишна температура на въздуха е около -1 °C. Максимална годишна температура от +14 °C била регистрирана през март 1980 година.

Суровият климат и природа не благоприятстват за разпространението на дива растителност на Буве. Може да се натъкнете само на мъхове и лишеи, растящи върху места, които не са покрити от лед.

Но животинският свят е по-разнообразен. Тук, на остров Буве, който от 1971 година е обявен за природен резерват, гнездят необезпокоявано над 10 вида морски птици. В края на миналия век имало над 100 хиляди пингвини. На острова се срещат и тюлени, а във водите наоколо – гигантски гърбати китове и косатки.

Остров с много имена

Островът е откриван няколко пъти, затова и носи различни имена. За първи път тук преминал корабът на френския мореплавател Жан-Батист Шарл Буве де Лозие. Той плавал из океана в търсене на непознатия Южен континент. На 1-ви януари 1739 година най-после зърнал земя.

Капитанът обаче не успял да стъпи на сушата, за да разбере дали пред очите му се шири остров или част от нов континент. Жан-Батист неправилно определил координатите на това парче земя, което заблудило колегите му. Така през 1772 година легендарният Джеймс Кук, според френските коорнинати, не успява да намери острова. Преоткриването му се случило едва през 1808 година от британеца Джеймс Линдзи. Той доказва, че става въпрос именно за остров и изчислява точните му координати. Затова по онова време леденото парче суша било наречено „Остров Линдзи“.

През 1822 година Бенджамин Морел, капитан на американски кораб, твърдял, че той бил откривателят на острова. Но американецът никога не споменал, че островът е почти изцяло покрит с лед, затова и останали съмнения, че той казвал истината.

Първото стъпване на суша било официално описано през 1825 година. В този момент британският капитан Норис дал на острова името Ливърпул и го провъзгласил за владение на Великобритания.

През 1972 година първата норвежка експедиция, ръководена от Харалд Хорнтвед, била първата с най-дълъг престой на острова. Мореплавателите построили малка дървена колиба. В края на същата година норвежкото знаме се развяло над ледената земя.

Остров, който никой не може да подчини

И до днес островът остава необитаем. Учените проявяват нестихващо любопитство към Буве. Тук е разположена метеорологична станция. Кацането на острова е доста трудно – ледници и отвесни скали, високи 500 метра, навъсено посрещат всеки посетител. Най-безопасният начин да стигнете до острова е чрез хеликоптер.

Все още никой не се е осмелил да прекара целия студен период на остров Буве. През 1964 година в централните части бил открит лагер с непокътнати хранителни запаси и оборудване. Оказало се, че край Буве потънала лодка, а екипажът й най-вероятно акостирал на острова. Какво се случило с пътешествениците, и досега никой не знае.

Суровата красота и дива природа на Буве възхищават почитателите на тази далечна ледена земя. Монетата от 4 шилинга, пусната в обращение през 2014 година, изобразява пингвини от остров Буве.