Palatka.bg

Хайку – стълбата в небесата, от която ще ви се подкосят краката

Стълбата Хайку е една от най-екстремните забележителности, който може да ви предложи хавайският остров Оаху. Стълбата, състояща се от четири хиляди стъпала, ще ви отведе до най-високата точка на скалата Кулау. Изкачването е толкова стръмно, че само опитни катерачи могат да запазят равновесие по време на шеметното покоряване на 850-метровата височина.

Стълбата Хайку е позната и като Стълбата до рая. Тази живописна пътека минава покрай чудни планински гледки, а тучната и екзотична растителност създава усещане, че сте попаднали в неземен рай.

Стъпалата, които се губят във висините, буквално ще ви отведат в обятията на облаците. Маршрутът започва от южната част на хавайската долина Хайку и се извива нагоре по склоновете на върха на планината Пу’укеахиакахо.

Зашеметяващата стълба била построена през 1942 година като военно съоръжение. Чрез него командирите стигали до антените, разположени на върха на хълма. От най-високата точка те предавали сигнали към подводниците на американския флот на големи разстояния, чак до Токийския залив край бреговете на Япония.

През 1987 година вече не било необходимо използването на предавателната кула

Стълбата се превърнала в привлекателен туристически маршрут, който само опитни и физически добре подготвени хора можели да си позволят да катерят.

През 2003 година пътеката Хайку била напълно реконструирана, главно с цел обезопасяването й, за да  могат всички желаещи туристи спокойно да се изправят пред предизвикателството на планината. Ремонтът с подмяната на всички стъпала и парапети се оценява на 875 хиляди долара.

Оттогава достъпът до стълбата периодично се открива и закрива за туристи. Властите на острова смятат, че този екстремен маршрут е твърде опасен за гостите и местните хора.

С увеличаване на инцидентите по Хайку стълбата, както и оплакванията на местните жители от прекалено шумните туристи, завладяващото стълбище било временно затворено през 2013 година.

Изкачването на стълбата изисква необходима екипировка, която включва ръкавици против плъзгане, обувки със стабилни подметки и удобни дрехи

Трябва да имате дъждобран или друга водоустойчива връхна дреха, за да се предпазите от вятъра и в случай, че завали дъжд, докато изкачвате тропическия връх. Вода и нещо за хапване са задължителна част от екипировката. Средно изкачването на върха отнема около два часа.

Ако сте се качили на стълбата, незабелязано от охраната, то бъдете готови да платите солена глоба, особено ако сте били хванати по-близо до върха. За онези, които ще постъпят разумно и няма да приедприемат нарушаване на хавайските разпоредби, остава да се насладят на снимките, направени на Стълбата към рая.