Palatka.bg
Аляска

Национални паркове в Аляска, в които дивата природа спира дъха ни

Известна с необятната си шир и красиви пейзажи, Аляска отдавна е олицетворение на щат в Америка, притежаващ едни от най-причудливите и безкрайни зашеметяващи пейзажи. Вижте кои са петте най-разтърсващи сетивата национални паркове на Аляска. Те ще ви поразят със своите сюрреалистични гледки и голямо разнообразие от диви животни.

национални паркове на Аляска

Най-големият национален парк на Аляска е Wrangell-St Elias

Този парк предлага спиращи дъха гледки. Тук се намира връх St Elias, който е висок над 5486. Територията на този парк е по-голяма от Швейцария и разполага с богата „колекция” от върхове и ледници. Освен това предлага на посетителите възможност да се разхождат из  планините, да плуват в реките и да открият исторически минни обекти.

Wrangell-St Elias

Национален парк „Денали”

Денали се извисява гордо на територията на Аляска. Това всъщност е най-високата планина в Северна Америка, чийто най-висок връх е висок 6190 м. Денали е един от най-популярните национални паркове на Аляска. Той е обещание към посетителите, че те ще се слеят с дивата природа около тях. На територията на Национален парк Денали  са записани 39 вида бозайници и над 650 вида растения, както и богата гама от склонове и долини. С изключителни гледки към околните планини, езеро и гора, Денали е наистина живописен парк и един от най-вълшебните в Аляска. Тук има и над 100 вида птици, както и великолепни вълци и червени лисици.

Национален парк „Денали”
Национален парк „Денали”
Национален парк „Катмай“

Известен е с  това, че е важно местообитание за мечки, както и защитено място на вулканично опустошения район около планината Катмай и „Долината на десетте хиляди пушека”. Катмай е обявен за исторически паметник, което му носи престижна репутация. Дом на активен вулкан, който в един момент е записан като имащ най-голямото вулканично изригване в историята на Аляска, вулканът се отличава с красив кратер, където е бил върхът му. Посетителите се изумяват от невероятната дива природа на Катмай.

Национален парк „Катмай“
Национален парк „Катмай“
Национален парк „Glacier Bay” („Залив на ледници”)

Glacier Bay предлага на своите многобройни посетители редица красиви гледки от активни ледници и множество живописни пустини. С над 3 милиона акра планини, ледници, дъждовни гори и диви брегове, Glacier Bay дава възможност на туристите да открият невероятните пейзажи, които Аляска може да предложи. Една от най-големите международни защитени зони в света, този великолепен национален парк е описан като предоставящ на посетителите неограничени възможности за приключения и вдъхновение. В него можете да се насладите на разходка с лодка.

Национален парк „Glacier Bay”

Национален парк и резерват „Портите на Арктика“

С диви реки и ледникови долини, резерват „Портите на Арктика“ е друг национален парк в Аляска, който демонстрира най-доброто в пустинята. Описан е като свещено място, заради многото животни, които живеят тук, включително повече от 145 вида птици. Планините около този удивителен национален парк се смята, че приличат на порти. Самият парк няма достъп до път, което го прави приключение само по себе си. За да стигнете до тази великолепна и популярна туристическа атракция, ще ви се наложи да походите.

Национален парк и резерват „Портите на Арктика“
Национален парк и резерват „Портите на Арктика“
„Долината на десетте хиляди пушека”
„Долината на десетте хиляди пушека”

„Долината