Palatka.bg

Амазахи – коренните светлокожи африканци, потомци на арменците

Широко разпространено е твърдението, че коренното население на Африка е съставено от хора с тъмна кожа или пък със смугъл външен вид и буйни черни коси. Това не е точно така – доказателство са амазахите – един от най-старите народи на Черния континент. Те са светлокожи, понякога дори русокоси, със светли очи. Удивителният етнос е обект на изследвания на мнозина учени, които продължават да разгадават културните и антропологичните загадки на амазахите.

Кои са амазахите?

Учените смятат амазахите за коренното население на Африка. Следи от този народ се крият в културните слоеве, натрупвани в последните 15 хиляди години. Малко са хората, които са чували за амазахите, тъй като най-често те са наричани бербери. Но всъщност то е толкова неточно, колкото да наричаме всички жители на най-северните части на планетата ексимоси.

Берберите е общо название на съвкупност от народи, населяващи Северна Африка. Те са обединени под общ признак, а именно, че всички са приели исляма през VII век. Днес почти всички тези хора се определят като мюсюлмани сунити. Амазахите са най-многобройният народ от тази група.

В превод от разпространения сред жителите на Северна Африка кабилски език, „амазах“ означава благороден, свободен човек. Това название характеризира напълно амазахите – номади, ценящи своята свобода, и смело сражавали се за правото да живеят, както намерят за добре. Дори арабите не успели да подчинят този древен и волен народ.

През XI век амазахите се обединили с няколко други народи, създавайки могъщата империя на Алморавидите. Тя се простирала на територията на днешен Алжир, Мароко, Тунис, Испания и Португалия. Докато Северна Африка се подчинила на Османската империя през XVI век,  мощната берберска държава не се поддала на натиска на войнствените си съседи.

Дори в състава на турската империя, амазахите се откроили като опитни и безмилостни орди. Именно тях познаваме като алжирските пирати, държали в страх Европа от началото на XVI-ти чак до средата на XIX-ти век. Едва през 1830 година, след като значителна част от Северна Африка била колонизирана от Франция, амазахите изгубили своята ключова роля.

Африкански арменци?

Учените провели доста изследвания и установили, че амазахите имат многочислени потомци на териоторията на целия евразийски континент. Затова науката причислява амазахите към евразийската група и продължава да изучава задълбочено корените им. Част от учените изразяват категорично мнение, според което амазахите са потомци на арменския народ.

Как и кога попаднали амазахите в Африка все още не е известно, но едно ясно – този загадъчен народ се откроява сред останалите. За разлика от много други нации, подложени на ислямизация, амазахите не се отказали от своята култура. Те успешно съчетават своите древни езически обичаи с обредите на исляма.

В наши дни амазахите живеят основно в планинските райони и пустините. Част от тях продължават да прекарват дните си, възседнали коне. В малките селца, които населяват, те са се отдали на отглеждането добитък, както правели предците им. За амазахите са характерни ярките дрехи, а по лицата на жените могат да се видят татуировки, които ги защитават от зли духове. Тъй като повечето представители на този народ живеят е отдалечени и труднодостъпни райони, точната им численост не може да бъде назована.

Учените обаче смятат, че при общ брой на берберските народи от 30 милиона души, една трета от тях представляват амазахите. А ако се чудите защо на снимките почти не се среща представител на мъжете амазахи, причина е, че тези древни непокорни номади се отнасят отрицателно към увековечаването навсяко свое изображение. Може би защото следват древния порив за стремежа към свобода и неуловима вечност.