Palatka.bg

Фернандо де Нороня – бразилският архипелаг с изключителна история

Малко хора могат да се похвалят, че са се докоснали до тази божествена красота: необлагородените и спиращи дъха плажове на архипелага Фернандо де Нороня. И не е чудно, защото този архипелаг край североизточното крайбрежие на Бразилия е обявен за морски национален парк през 1988 г. и сега от тук минават не повече от 420 туристи по едно и също време.

Посещението на архипелага е лимитирано
Сн: Fábio Henrique de Carvalho

Посещението на архипелага е лимитирано със закон от конституцията на Бразилия – тъй като мястото е защитена природна територия – една от най-уникалните екостистеми. Тук има множество ендемични видове, които ги няма никъде другаде, има и големи популации от дългоноси делфини. Целта е да се опази тази среда девствена, затова туристи се допускат само до 420 по едно и също време и са задължени да пазят непокътната природата. Малкото късметлии, които посещават архипелага, се лекуват с природна красота, както на сушата, така и в морето.

Мястото представлява вулканичен архипелаг от 21 острова, а неговият скалист ландшафт включва скални скулптури, водопади и естествени водни басейни. Сгушени под назъбените скали и пещерите се крият изящни бели пясъчни плажове. Най-големият остров е Иля де Фернандо де Нороня. Само той е населен. На него обаче живеят не повече от 3000 души. На островите има забрана да се строи. Но надали който и да е средноинтелигентен човек би си помислил да строи върху този приказен рай. Мястото е едно от най-красивите в света. Тук всичко – от водата до пясъка, е толкова чисто и недокоснато, че ще изпитате свян дори да се гмурнете към чудно хубавото дъно, пъстро и пълно с живот.

Във водите на Фернандо де Нороня плуват цветни риби, делфини, омари, костенурки, корали, което ги прави предпочитано място за подводно наблюдение и гмуркане.
Във водите на Фернандо де Нороня плуват цветни риби, делфини, омари, костенурки, корали, което ги прави предпочитано място за подводно наблюдение и гмуркане.

Дори учените са съгласни, че водните околности на Фернандо де Нороня са скъпоценност, считана за морски екологичен резерват. Сърфистите определят големите вълни на плажове като Cacimba do Padre, Bode и Boldr за едни от най-добрите места за сърфиране в света.

Островите са открити от португалците през 1503 г., а историята им е свързана с това, че са били място за политически затворници. Днес отдалечеността на най-големия остров и липсата на тълпи от туристи са го превърнали в спокойно убежище с възможност за плуване, гмуркане и разходки им дивата природа.

Благословението на топлия климат на архипелага Фернандо де Нороня
Благословението на топлия климат на архипелага Фернандо де Нороня

Архипелагът е благословен с постоянно топло време. Но има дъждовен сезон от януари до август. Рядко вали през октомври, най-сухият месец тук. Най-високият туристически сезон е от средата на декември до края на февруари. Като винаги се съобразяват с ограничението на островите да няма повече от 420 туристи. Ето защо по това време е по-трудно да се намери квартира.

Няма строителство, тогава къде се спи?

На най-големия остров няма луксозни хотели с пълно обслужване. Вместо това има само един хотел и повече от 70 семейни къщи. Бразилското правителство е създало рейтингова система (основана по-скоро на делфини, отколкото на звезди), за да разграничи качеството на местата за престой.

Кухнята на острова

Не е изненадващо, че голяма част от пресните ястия на острова са базирани на морски дарове, риба, приготвена в бананови листа и пържени кнедли от акула.

Ако знаете португалски, ще бъдете като у дома си

Познанията по португалски език са полезни тук. Английският рядко се говори, ако изобщо се говори.

Ако знаете португалски, ще бъдете като у дома си
Сн: Roberto Peradotto
Най-красивите плажове в света, според класация от 2014 г.

Кристалните сини води и зашеметяващите плажове на Фернандо де Нороня ще ви шепнат: плуване, гмуркане и разходки до повече от 15 плажа на острова. Porcos Bay се счита за един от най-красивите пясъчни плажове на острова, а плажът Conceicao е най-популярен поради дългите си брегове. Ако искате да се почувствате съвсем приключенски, може да се потопите в природните басейни на плажа Аталая. Или да посетите залива Санчо – заобиколен от естествени стени. Той може да бъде достигнат само по метална стълба, закачена за скалите.

Разходките с лодка позволяват на туристите да разгледат целия архипелаг, а много ателиета предлагат обиколки и гмуркане.

Фернандо де Нороня е едно от малкото места в света, където има истински колонии от делфини.