Palatka.bg
Трансилвания

Трансилвания – мистична, загадъчна, но и изключително красива

Трансилвания е най-известна като загадъчната земя на кръвожадния вампир граф Дракула. Някои смятат, че това е измислица, но този централен румънски регион е съвсем реално място. И при това доста специално. И не само заради граф Дракула и неговите призрачни замъци, но и заради призрачната, пардон приказната природа. Обгърната на изток от Карпатите, “земята отвъд гората” все още е до голяма степен неизследвана. Така че, опаковайте чесъна, сложете си го във всеки ъгъл на куфара и по джобовете, палете двигателя и бъдете готови да надзърнете в един наистина различен средновековен свят, само на една граница разстояние от България.

"вампирския туризъм",

Ирландският роман на Брам Стоукър от 1897 г. е вдъхновен от вековните суеверия в района, но и от реалния живот на Влад Дракула.

Книгата е вдъхновена (ако подобно постижение може да се нарече вдъхновение) от реалната история на владетеля на Влахия Влад Тепеш от 15-ти век, за който се носят легендите, че е набил на кол около 80 000 човека. Всъщност със сигурност е избил по този зверски начин благородниците на страната, заедно с техните семейства.
Въпреки злия си нрав, той е смятан за герой в Трансилвания, заради което не всеки местен жител е развълнуван от репутацията на региона, свързана с вампирите. След години на опозиция от местните жители обаче, румънският туристически борд обяви плановете си да развие “вампирския туризъм”, използвайки европейски средства.

Но Трансилвания не е само вампири, чесън и замъци.

Но Трансилвания не е само вампири, чесън и замъци. Тук ще откриете също буйни гори, пасища и ливади с диви цветя. Природа, която ще ви върне в мечтите, а не в прегръдката на вампира

Пътувайки из Трансилвания, описана като “последният истински средновековен пейзаж в Европа”, вие ще се върнете поне 100 години назад. Пътуващите жители със своите конски впрягове, които потъват на хоризонта по черните пътища, докато овчарите с обич пасат стадата си, а селяните правят бали сено на залез слънце.

Това е описанието за романтичните души. Но за онези, които търсят „европейско качество и комфорт” този пейзаж трябва да сигнализира, че регионът е с лоша инфраструктура, разбити пътища и бавни влакове (но нали и ние в България сме си така? С какво да ни изненадат румънците?). Ако не сте с кола и не искате да се кандилкате с бавните влакове, изберете автобусите. Между градовете минават автобуси по разписание. Само че ако искате да разгледате хубаво провинцията, по-добре е да бъдете с кола.

Владеете унгарски? Чудесно! Тук ще можете да го упражните

Унгарският език е почти официален в Източна Трансилвания. Той също така е широко разпространен в редица градове и окръзи. Това е така, защото регионът беше част от Унгария повече от хиляда години, до края на Първата световна война. Днес етническите унгарци съставляват около 19% от населението на Трансилвания.

Германците помагат на румънците срещу турците и сътворяват красоти
гр. Брашов
Германците помагат на румънците срещу турците и сътворяват красоти, които в наши дни са под опеката на ЮНЕСКО

Германски търговци пристигат през 12-и век, за да помогнат за защитата на района срещу турците. През следващите няколко века те са построили седем крепостни града и стотици укрепени църкви. След 89-та година обаче, с рухването на комунизма, почти 90 процента от населението бяга в Западна Германия. Така средновековната саксонска архитектура остава като паметник почти без живеещи в нея.

Трансилвания е символ и на лечебни извори

В Трансилвания има редица курортни градове, известни с лечебните си води. Минералната кал и топлите солени води на Bear Lake в Совата се препоръчват за лечение на безплодие. Бълбукащите води на Окна Сибиулуи близо до Сибиу – подобно на водата от Мъртво море, са добри за артрит.

Карпатите пък са дом на вълци, рисове и най-голямата популация от кафяви мечки в Европа.

Около 5000 мечки обикалят дъбовите и букови гори. Популацията е процъфтявала през комунистическия период, тъй като диктаторът Николае Чаушеску е бил единственият човек, който е можело да ловува.

Тук можете да наблюдавате мечки в дивата природа с придружител. Близо до град Брашов пък се намира Светилището на либералните мечки – тук се грижат за повече от 70 мечки, спасени от клетките и цирковете.

Трансфъгърашкото шосе
Трансфъгърашкото шосе
Тук се намира един от най-удивителните пътища в света

Макар че повечето от пътищата в Трансилвания са в окаяно състояние или запустели, Трансфъгърашкото шосе е истинско инфраструктурно чудо и се смята за едно от най-красивите в света. Построено като военен път през 70-те години по заповед на Чаушеску, то достига и над високите Фъгърашки планини. Пътят зигзагва през безплодната долина до езерото Bâlea и през 900-метров тунел, преди да продължи през горите на областта Влахия. Заради тежкия сняг, пътят е отворен само няколко месеца в годината, обикновено от края на юни до началото на октомври.

езерото Bâlea
езерото Bâlea
Замъкът „Бран”  е кацнал на върха със своите призрачни кули

Замъкът „Бран” е гледка като направо излязла из страниците на любимия вампирски роман. Замъкът на граф Дракула край Брашов привлича туристите, но всъщност в него граф Дракула е бил само една нощ. Истинският замък, от който е управлявал и е живял е крепостта Пойенари във Влахия. Сега е руина и е трудно да се посети с обществен транспорт, така че изкачването до Пойенари е само за хардкор фенове на най-известния вампир.

 

крепостта Пойенари
крепостта Пойенари

Ако не искате да минавате през Бран, се отправете на 50 километра южно към планинския курорт Синая. Приказната крепост Пелеш е съперничеща си с най-доброто в Бавария и е построена за крал Карол I през 1875 г. като лятна резиденция. Технически е във Влашко, но най-лесно се достига с автобус или влак от Брашов за един час.

Приказната крепост Пелеш
Приказната крепост Пелеш