Palatka.bg
Старият град е строен от 13-ти до 16-ти век.

Талин – неподозирано скрито съкровище на Естония, което не бива да подминаваме

Виещи се калдъръмени улички и железни улични лампи. Готически кули и средновековни пазари. Капучино и интернет навсякъде. Това е прочутият Стар град на Талин в Естония. Ако сте омагьосани от смесицата на историческата атмосфера и модерната култура, която определя Талин, то ще изживеете своята приказка тук.

Старият град е строен от 13-ти до 16-ти век.
Старият град е строен от 13-ти до 16-ти век.  Талин или Ревал, както е бил известен тогава – е бил процъфтяващ член на ханзейската търговска лига.

Тази затворена част на града, с колоритни къщи с каменни стени, полузакрити дворове и грандиозни църкви, е напълно основателно един от най-големите туристически атракции в град Талин. А фактът, че всичко в града е спретнато и „загърнато” в непокътнатите градски стени и осеяно с охранителни кули, дава допълнителна доза приказен чар. Старата част е малка, компактна и лесно се опознава пеша.

Старият град на Талин е разделен на две части: долното градче и горния град. Тези два града някога са били разделени от порти, почти като два различни града. Днес комбинацията от горния град на хълма с висок варовик и долния град в подножието му образува експресивен силует, който се вижда от голямо разстояние както от сушата, така и от морето. Долният град е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1997 г. насам.

Тук е най-старата постоянно действаща аптека в Европа, отворена от 1422 г.
Тук е най-старата постоянно действаща аптека в Европа, отворена от 1422 г.

Вероятно най-голямата туристическа атракция тук, в сърцето на Стария град, е кметството с кулата. В Талин има кметство поне от 1322 г. и градски площад до него още оттогава. На площад “Кметство” ще откриете и най-старата постоянно действаща аптека в Европа, отворена от 1422 г.. Днес тя работи като музей и съвременна аптека.

Основните забележителности на долния град включват градската стена и кулите. Първоначално варовиковата стена е била с дължина почти 4 километра, с 8 порти и 46 кули, днес около половината от стената и кулите все още стоят. Някои от кулите са отворени за посетители, предлагат шанс да се изкачат нагоре и дори да посетят музей вътре. Посетителите, които не се страхуват от височините, могат да отидат и да се разходят на градската стена, за да се любуват на гледката от върха.

Тук е най-старата постоянно действаща аптека в Европа, отворена от 1422 г.

Освен кулите, Талин има повече от 20 църкви, повечето от които са разположени в Стария град.

Не забравяйте да посетите грандиозните средновековни църкви в Талин, като църквите „Свети Олаф”, „Свети Никола” и Църквата “Свети Дух”, тъй като те са наистина великолепни архитектурни елементи.

Горният град, Томпеа, винаги е бил седалището на властта. Основните забележителности тук са платформите за наблюдение, замъкът Тоомпеа (в който се помещава естонският парламент, Riigikogu), както и две църкви – катедралата “Св. Александър Невски” и катедралата “Света Богородица”.

Освен кулите, Талин има повече от 20 църкви, повечето от които са разположени в Стария град.

Старият град на Талин е пълен с фантастични възможности за хранене. Независимо дали предпочитате да опитате естонска кухня или нещо по-познато, погледнете списъка на ресторантите в стария град и изберете любимите си.

Старият град на Талин е пълен с фантастични възможности за хранене.

Старият град на Талин е пълен с фантастични възможности за хранене.2