Palatka.bg
Принцовите острови

Принцовите острови – величествените скъпоценни камъни на Истанбул

Истанбул е град с многовековна история. Истанбул е протегнал ръце, за да свърже два континента – Азия и Европа. Всъщност обединяващ ги по един своеобразен начин. Едно от малкото места, на които различията не изглеждат като непреодолими бариери, а като свързващи пътища. И ей там, отсреща, във водите на Мраморно море, Истанбул е разпръснал част от скъпоценните камъчета от короната си. Принцовите острови са архипелаг в Мраморно море, на чиито брегове сякаш с магическа пръчка или с лампата на Аладин се пренасяш в мечтания островен рай. Толкова близо до мегаполиса има малко райско островно убежище. Принцовите острови носят спокойствие и са идеално място за отдих сред великолепна природа.

Принцовите острови или островите на принцовете
През лятото най-подходящото време за посещение на архипелага са делничните дни. Не се препоръчва през уикендите, защото тогава островите са превзети масово от жителите на Истанбул в едно с всичките му посетители.

Много от истанбулците се отправят през почивните дни към островите за един ден на плажа или за пикник в гората. Приятното спокойствие на Принцовите острови е това, което ги прави едно от любимите места в близост до Истанбул. Те са идеалното място за релаксиране сред природата на велосипед. Въпреки това, всеки от островите има свой собствен индивидуален характер и интересни места, както и добър избор на луксозни хотели и къщи за гости, достъпни за тези, които искат да останат по-дълго.

Принцовите острови или островите на принцовете

Името си архипелагът получава през византийския период, когато императорското семейство и онеправданите аристократи били заточени в манастирите на островите. След това те са се превърнали в любима уикенд дестинация на османската аристокрация и дори днес там има много викториански вили.

Принцовите острови са архипелаг от четирите основни острова (Бююкада, Хелбелиада, Бургазада и Къналъада). Достъпни са с ферибот от страната на европейското крайбрежие и също от азиатската страна.

Принцовите острови са известни с това, че архипелагът е истински етнически и културен микс. На неговите брегове всяка религиозна общност има мнозинство.

Къналъада е бил ваканционно селище на арменските епископи и арменците от Истанбул. Бургазада е бил село на гръцки рибари. Хелбелиада е бил островът на турската и гръцката “буржоазия” на Константинопол. А най-големият остров Бююкада е бил популярен сред евреите и европейците от Истанбул, въпреки че всяка общност присъства на острова. Все още можете да намерите на всички острови работещи синагоги, църкви и джамии.

Обикновено архипелагът заедно със скритите му малки заливи в Мраморно море се откриват на организирани еднодневни пътувания до островите, но ако желаете да отседнете там също има възможности за ежедневни екскурзии.

На обиколка из островите

На обиколка из островите

Интересен факт представлява това, че с цел да се съхрани непокътната природата, моторизирани превозни средства, като коли и мотори, са забранени на всички острови. За да се придвижите, може да използвате файтони, теглени от коне – те са такситата на островите. Има фиксирана цена за всеки курс, в зависимост от това къде искате да отидете. Може също да наемете колело, което се плаща за деня. Велосипедите под наем обикновено се дават с безплатни карти на островите.

Можете да се придвижвате навсякъде и с лодка безплатно между островите. А фериботите спират на всеки основен остров, така че просто трябва да се качите на борда.

Бююкада

Този остров е най-големият и предлага широка гама от дейности за посетители. Тук има музей на островите. Поместен е в бившето начално училище и дава очарователна представа за историята и наследството на тези мултикултурни острови. Слизайки от ферибота, ще преминете през красивата сграда в османски стил, която датира от 1899 година.

Пристанищната зона съдържа няколко улички с добри пристанищни рибни ресторанти и много сладолед и печени картофи.Известната улица Cankaya е осеяна с дървени къщички, а една от тях е била резиденцията на известния руски политик: Леон Троцки.

Друг паметник, който не трябва да се пропуска, е гръцкият православен манастир „Свети Георги”. Това е най-интересното място на острова. Манастирът се извисява на върха на най-високия хълм на Бююкада и предлага зашеметяваща гледка към архипелага и Истанбул. Маршрутът до него е достъпен по стръмна пешеходна пътека.

Островът има два хълма, първият и най-близкият до селото е  Христос. Когато изкачите върха, отгоре ще видите не само великолепна гледка, но и една масивна дървена конструкция, смятана за най-голямата в Европа. Тази огромна сграда първоначално е проектирана да бъде хотел /казино, но султанът я отказал. След което се превърнала в гръцко сиропиталище. Когато гръцкото население в Турция намалява през 20-ти век, сиропиталището затваря врати и в момента е изоставено.

Бююкада е пълен с малки съкровища, само на един час с лодка от града, ще се окажете в красива и дъхава природна среда, с хълмове и гори, а около къщичките чудни градинки с цветя. Атмосферата е напълно различна от хаоса в мегаполиса Истанбул.

Бююкада
Бююкада
Хелбелиада

Хелбелиада е вторият по големина остров и може би най-естественият. Той е с толкова богата растителност. В допълнение към нея ще откриете красиви дървени къщи, гръцки православен манастир на върха на острова и Богословския Православен Институт на Халки. Хелбелиада има няколко впечатляващи исторически сгради като турската военноморска академия вляво от ферибота и манастира „Света Троица” (посещения в него се правят само по предварителна уговорка).

Хелбелиада предлага и някои от най-добрите възможности за плуване на Принцовите острови.

Истанбул
Истанбул
Бургазада и Къналъада

Като най-малките от Принцовите острови, мнозина просто преминават покрай тях, гледайки ги от ферибота.

Това обаче означава, че те често са по-малко претъпкани по време на летните месеци. Къналъада е най-популярен сред арменската общност. Той е най-малкият от четирите главни острова на архипелага. Името му в превод означава къносаният остров, заради наситеночервеният цвят на скалите и пръстта.

Островът е с най-бедна растителност, но е осеян с множество живописни заливчета, които го правят идеален за отмора.

Бургазада е третият по големина остров на архипелага. Тих остров, населен с гръцки граждани. Бургазада е бил исторически облагодетелстван от гърците, а останки от манастири и църкви може да видите на кратка разходка до върха на хълма в центъра на острова.

Надолу по малките пристанищни улици има джамия, синагога и очарователен малък музей. Последният се помещава в бившата резиденция на едноименния турски писател. Красиво запазената къща и терена са типични за островната архитектура. Отдясно на фериботната спирка, пътят води до няколко плажове с дребни камъчета. Нагоре по пътя за Kalpazankaya има турска таверна на открито.

Бургазада и Къналъада

Кога е най-добре да посетите Принцовите острови

Пролетните месеци са най-подходящи за посещение на островите, когато техните буйни зелени гори и шарени цветни градини са в пълното си великолепие. През летните месеци (юни-септември) фериботите са доста препълнени. Тогава е добре да избягвате уикендите. През зимата островите се усещат като призрачни градове, с повече котки, отколкото хора. Но в свеж, ясен ден спокойствието е прекрасно, а гледките от хълмовете и скалите са най-ярките от цялата година.