Palatka.bg

Тиандученг – китайският град-реплика на Париж

Тези две снимки на Айфеловата кула изглеждат много сходни, но Айфеловата кула на тях не е една и съща, което вероятно вече сте забелязали, имайки предвид различна среда окола. Една от Айфеловите кули е оригиналната кула, намираща се във френската столица Париж. Другата е реплика, разположена в град Тиандученг, в областта Джъдзян в Китай.

Реплики на известни паметници и сгради са често срещани по целия свят, включително и в България, където в родния курорт Златни пясъци също има копие на Айфеловата кула, но има нещо коренно различно и обсесивно, когато говорим за случая с Тиандученг. Разположен на площ от 31 квадратни километра, този луксозен жилищен комплекс, открит през 2007 г., е образуван като копие на прочутия френски град. Тиандученг е изпълнен със сгради в парижки стил, фонтани, озеленяване и дори собствена Айфеловата кула, за която вече ви споменахме. Репликата на Айфеловата кула в Китай е над сто метра висока или една трета от размера на оригиналната кула.

Снимките, които виждате са от поредица, наречена “Парижки синдром”, създадена от фотографа, работещ във френската столица и свързан с града Франсоа Прост

В фотографската серия Прост съпоставя кадри от френската столица със същите сгради в китайския Тиандученг. Поредицата включва снимки на широки френски булевард, заобиколен с традиционни жилищни сгради от епохата Хаусман и от класически парижки обществени скулптури и улични лампи, които трудно се различават от оригиналите.

Всичко обаче е просто една фасада и реплика

“Хората, живеещи в Тиандученг, живеят по същия начин, по който го правят всички останали навсякъде другаде в Китай”, отбелязва фотографът. Дори възможностите за хранене приличат на останалата част от страната, с улични столове и ресторанти, предлагащи типични китайски ястия. Мислех, че може би ще се опитат да пресъздадат и класически френски ресторант” -допълва Прост.

Въпреки изключителната мания по европейската архитектура, ентусиазмът на местните и гостите на града по отношение на Тиандученг, известен също като Sky City, е меко казано липсващ и на практика демонстриращ апатия.

“Подобни места във Франция привличат хиляди и хиляди туристи на ден – те сякаш никога не свършва! – добавя Прост. – А  в Китай подобни обекти не са особено посещавани и са изпълнени предимно с местни хора, които сe движат пеша или със скутери. Хората в Sky City наистина не се интересуват от подобни паметници: само Айфеловата кула привлича местни хора през нощта. Тук те танцуват или просто се разхождат, особено в петък и събота вечер, когато кулата е осветена, така както е в Париж.”

Преди четири години проектът е изглеждал сякаш се насочва към трагичен икономически завършек, след като предприемачите зад проекта не успяват да намерят купувачи за построените апартаменти. Сега обаче населението на комплекса се е увеличило до 30 000 души и продължава да се увеличава.