Palatka.bg
Лофотен

Островите Лофотен – арктическото орлово гнездо на Норвегия и царството на треската

Невероятният архипелаг от островите Лофотен предлага зашеметяващ, незабравим пейзаж, впечатляващи алпийски гранитни върхове, арктически фиорди и малки риболовни селища. Ако искате да видите къде гнездят морските орли и къде се намира най-големият улов в света на риба треска, просто посетете тези острови! Лофотенските острови се намират в Норвежко море и са част Норвегия.

Архипелагът

Архипелагът е известен със своята изключителна природна красота, живописните рибарски селища, с рибарските къщи

 На Лофотен освен треска и риболовци има и много голяма популация от морски орли и милиони други морски птици, сред които и Тъпоклюна кайра.

Поради топлото течение Гълфстрийм, климатът е мек, въпреки географската ширина на север от арктическия кръг. Между 25 май и 17 юли можете да се насладите на среднощното слънце, а от началото на май нощите са светли.

Още преди 900 г. сл. Хр.

Още преди 900 г. сл. Хр. легендите разказват за лодките, които са били оборудвани за пътуване през риболовния сезон на Лофотен и зимата. Рибарите са пътували дни и дори седмици в открити и ветроходни лодки, за да вземат участие в изобилните риболовни дейности на Лофотен, през цялата зима. Тук наистина всеки улавя сам храната си, а тя е предимно риба треска – най-вкусната и прясна треска в целия вят. Затова никак не е случайно, че легендите, които се разказват са свързани с риболова. А около класическите червени къщи можете да видите и опънатите да се сушат на вятъра – не, не пране, а риба треска. По този начин местните съхраняват рибата, като се възползват от въздуха и слънцето, сиреч от благоприятните климатични условия за съхраняване на храната извън хладилник.

сушат на вятъра

Островите Лофотен са известни със старите рибарски колиби (rorbuer)

Тези къщи са реставрирани и превърнати в модерни места за отсядане на туристи. Островите предлагат и разнообразен избор от къщи за гости, лагери и апартаменти.

Архипелагът Лофотен изглежда непристъпна стена, когато се вижда от високи места или когато пристигате от морето.

Островите Лофотен

Но когато попаднете на него забелязвате една чудновата природа и изключително добре организирана и изработена пътна инфраструктура. Островите са изпъстрени от малки живописни селца, езерца, до които се достига по прекрасни мостове, а също и през проходи, издълбани в гранитните планини.

Ако излезете сред природата на сафари на островите Лофотен в средата на зимата, ще можете да се насладите на изключителната гледка на орли, които се гмуркат, за да си ловят риба.  Ако имате късмет, ще видите и китове убийци.

Ако излезете сред природата на сафари на островите Лофотен

Тук имате шанса на видите орлите наистина отблизо. Хвърляте риба в морето. Орелът се приближава, спуска се и улавя рибата. Той е толкова близо, че можете да чуете крилата му как махат. Той хваща рибата с ноктите си и каца на близката скала, за да се наслаждава на вечерята си. Няма да повярвате колко близо ще стигнете до орлите тук и снимките ви ще бъдат необикновени.

бъдат необикновени

А какво представляват морските орли

Никъде в света няма толкова много морски орли, колкото в Северна Норвегия, а най-високата им  концентрация е в Лофотен. С дължина на крилата до 2.4 м, това е най-голямата птица в Северна Европа. Храни се с риба и морски птици и може да се види през цялата година.

Храни се с риба и морски птици и

Косатки

Изобилието от риба в морето също привлича и китовете, включително китове-убийци. Тези морски вълци ловуват риба през зимата. Невинаги може да видите китове на природната си обиколка, но шанс винаги има, а екипажите държат очите и ушите си отворени.

 

риба през зимата

риба през зимата

риба през зимата.

риба през зимата

риба през зима

Снимки:

Fabian Fortmann

Alexander Nail

Elin Jakobsen

Anna

hou zi

FlavoredTape.com

Alessandro Riperi

ange.anto