Palatka.bg
Чили

В Чили традиционната кухня е много разнообразна

Кухнята в Чили е толкова различна, колкото различен е климатът и неговото разнообразие в тази страна. Във всяко кътче има продукти, които са уникални и специфични само за него. И все пак всички регионални ястия са комбинация от традиционните местни ястия и съставки. В тях има европейско влияние и в по-малка степен от Близкия изток. Глобалното им разделение е на: Северна, Централна и Южна кухня.

Тъй като Чили има дълъг морски бряг, съвсем естествено е, че основна съставка в много традиционни ястия са морските дарове. Най-вече се отнася за централната и южната част на страната.  Местните земеделски култури са основата за всяка регионална кухня, хиляди години преди испанските нашественици да дойдат по тези земи, те са били приготвяни от индианците. Сред най-любимите земеделски култури са: царевицата, киноата, картофите. Маслините в северната част на Чили са широко използвани в много ястия.  Сред плодовете, които се слагат в редица десерти, най-популярни са лукума (расте от вечнозелено дърво, известно е в Перу, Чили, Еквадор), Черимоя, а също и murtilla.

Лукума
Лукума
Черимоя
Черимоя

От времето на испанското завоевание Чили става голям производител на грозде, тъй като почвата е много подходяща за отглеждането му. И традицията за производство на вино в Чили започва тогава, но също така дава началото и на други алкохолни напитки, като например Chicha (ферментирала напитка, обикновено приготвяна от царевица), а също писко (чилийската гроздова ракия) и aguardiente. Писко се счита за национална напитка. Съдържа 40% алкохол.

Писко
Писко

Традиционните ястия на Чили са:

Емпанада

Емпанада е популярна тестена вкусотия за повечето държави от Латинска Америка, донесена от испанците. Емпанада представлява тестени кръгове, които се сгъват и около плънката се прави полумесец. Може да се сгънат и в квадратна форма. Варират от печени до пържени, а плънката е много разнообразна, в общи линии всичко, което си поискате, можете да сложите вътре. В Чили има три основни разновидности: емпанада с морски дарове, със сирена и най-популярната – емпанада де Пино. Пино е смес от говеждо месо, лук, стафиди, черни маслини и твърдо сварени яйца.

Емпанада
Емпанада

Pastel de choclo

Pastel de choclo е едно от най-популярните ястия в Чили. Това ястие се прави от царевица, смесва се с говеждо месо, пилешко, лук, черни маслини, парчета от твърдо сварени яйца и подправки и се покрива с царевично тесто. Традиционно се пече в глинена купа, наречена paila.

Pastel de choclo
Pastel de choclo

Curanto

Според археолози, които са намерили 6 000-годишен curanto, може да се предполага, че това е едно от най-старите ястия в света. Сuranto е традиционна храна на Чили и много популярна в южната част. Това ястие се състои от миди, риба, парченца говеждо месо, чоризо, картофи, зеленчуци, един вид кнедли, направени от варени картофи и брашно. То е придружено от картофен хляб, наречен milcaos. Оригиналната рецепта е свързана с препоръка ястието да се готви в каменна пещ на метър и половина под земята. Дъното се покрива с нагрети камъни. След като са достатъчно горещи, се слагат сезонни билки и  ястието стои там за един-два часа.

Curanto
Curanto
Humitas

Типична храна от Андите, от където произхожда царевицата. Humitas са направени от прясна царевица, босилек, свинска мас, лук и червен пипер. Сместа се увива в царевична шума и се връзва с канап. Обикновено се пекат или варят.

Humitas
Humitas

Caldillo dе Congrio

Caldillo dе Congrio е увековечено ястие от носителя на Нобелова награда Пабло Неруда. То е супа, приготвена от морска змиорка, картофи, моркови, магданоз, лук и чесън. Змиорката се маринова и вари или пържи. Това е класическа супа от чилийското крайбрежие.

Caldillo dе Congrio
Caldillo dе Congrio

Текст: Силвия Чалъкова