Palatka.bg

Кухнята на Аржентина – бъдещата звезда на световната кулинария!

Аржентина не е известна като дестинация на лютата храна, нито е често свързвана с културата на пикантна храна. Всъщност, точно обратното, но сякаш всичко се променя. Аржентинците имат особено консервативен начин на хранене. Тази традиции обаче сякаш постепенно избледняват през последните няколко години, сякаш в страната се случва истинска кулинарна революция!

В продължение на много, много години аржентинците са живеели на диета, която се състояла основно от месо и въглехидрати

Множество “барбекю” барове са местата, където местните жители се хранят изобилнос  месо, а великолепните и щедри порции са придружавани от два местни соса – химичури и салса крилола, като нито единият, нито другият са традиционно пикантни. Ястията обикновено са приготвени от основните за страната продукти – пилешко, говеждо, шунка, сирене и зеленчуци.

Въпреки това, през последните години търсенето на пикантни подправки, които да бъдат добавени към типичната аржентинска храна е предизвиква сериозен ръст на множество сосове, които съпровождат местните ястия.

Десетки ресторанти в големите градове на Аржентина се стараят да отговорят на засиленото търсене, предлагайки по-широко меню от сосове, включително много пикантни и люти, които се оказва, че се харесват изключително много както на местните клиенти, така и на туристите в страната, които не са никак малко.

Тенденцията се ражда от няколко ресторантчета и места за хранене, които въвеждат пикантни версии на повече традиционни ястия, които аржентинците харесват и често поръчват. Рискованият ход се оказва успешен и постепенно и други заведения се изкушават от заформящата се нова мания в кулинарията и вкуса на потребителите и посредством ефекта на доминото и самореализиращото се пророчество пикантното влияние в аржентинската кухня се превръща от тенденция в революция.

Американците и мексиканците също имат пръст във взрива на пикантна храна в Буенос Айрес и другите големи градове

Вдъхновената от Ню Йорк версия на хотдога не пристига в страната сама, а в компанията на множество пикантни сосове. Набиращия пък популярност мексикански бургер пък се отличава в нажежените до червено огнени чушки халапеньо, които вероятно ще ви накарат да си купите и бира, освен сандвича. Манията на местните по лютата храна достига такива размери, че известни заведения започват да организират надпревари за пикантна издръжливост, както за мъже, така и за жени. Може да се каже, че лютата храна и аржентинците изживяват своя меден месец, след като не са се познавали толкова много години.

Влиянието на Изтока

Освен Северноамериканското влияние Ориенталската храна също рязко е увеличила популярността си през последните няколко години,а с това азиатско нашествие идва и революцията, която носи със себе си – подправките. Лютата арабска храна си пробива път, посредством уличните търговци, дюнерджийниците и ресторантите на пристигнали имигранти. Освен чрез деликатесите на Близкия Изток, пикантността си проправя път в Аржентина и благодарение на, често изключително люта, китайска, японска, корейска и Южноазиатска кухня. В тези държави храната традиционно е подсилена с горещи и люти подправки, които днес заживяват нов живот в един далечен от родината си край – по улиците, в ресторантите и в домовете на Аржентина