Palatka.bg
бразилия

Бразилия: 5 местни ястия, които задължително трябва да опиташ, докато си там

Бразилия има изключително интересна местна кухня, която е повлияна едновременно и от европейската, африканската и от америко-индианската. Тя е доста различна във всеки регион, защото съчетава един интересен микс между местни традиции и нови вкусове, привнесени от многото преселници.

Местната кухня, която първо се е използвала от кореняците бразилци включва маниока, гуарана, акай, кашу и тукупи (tucupi), което няма превод на български, но представлява екстракт от корена на дива маниока. Оттогава насам много вълни емигранти са преминали през земите на Бразилия, донасяйки със себе си своите типични ястия и подправки. Например, европейците, които били предимно от Потугалия, Италия, Испания, Германия и Швейцария, привнесли в сърцето на бразилската кухня пшеничните изделия, както и виното, листните зеленчуци и много други, непознати дотогава в региона. Картофите не били познати в Бразилия тогава и затова те на свой ред се научили да използват в рецептите си местната сладка маниока.

Кои са местните храни, които задължително трябва да опиташ в Бразилия?
  1. Маниока

Маниоката е една от най-важните съставки в бразилската кухня. Представлява корена на бразилското растение маниока. Може да се каже, че е подобно е на картофа. След като се обели маниоката може да се свари, да се изпържи като нашите пържеи картофки или да се опече. Маниока фритас може да се намери почти във всяко меню в Бразилия и е много подобно на пържените картофки.

  1. Фейджоaда

Фейджорда може да се определи като националното ястие на Бразилия, макар и неофициално. Представлява задушени свинско, говеждо месо и боб. Всеки традиционен ресторант в Бразилия предлага това ястие. Някои от тях предлагат само него в определен ден от седмицата.

  1. Пастелс

Тази хрупкава закуска се предлага в различни варианти по целия свят, но в Бразилия приличат на сладки тестени пликове, пълнени с различни съставки и след това изпържени. Те могат да се намерят с месо, сирена или зеленчуци или със сладко и да се хапнат като бърза закуса докато се разхождате в този приказен град. Могат също да се намерят по бюфетите и сергиите на улицата.

  1. Чураско

Това е традиционно барбекю и едно от най-известните ястия в Бразилия. Ако искате автентично изживяване в Бразилия отидете на чураскария  (churascaria), където група сервитьори ще приготвят това ястие като на място ще режат парчета месо направо от шиша ърху чинията ти, преди да се разтопиш от вкусово удоволствие. Месото може да бъде пилешко, свинско, козешко и различни видове наденици.

  1. Акай

Акай е една от най-вкусните и здравосовни храни, които можете да опитате в Бразилия. Най-известното нещо, което можете да си поръчате е сорбе от акай както в луксозния ресторант, така и а улицата. Като можете да го поръсуите с гранола, ядки и пловоде. Ммм… Звучи наистина невероятно!

Снимки: pixabay.com