Palatka.bg

7 очарователни продукта от италианската кухня, които целият свят обича

Всяка страна се гордее със своите кулинарни съкровища, за които са любопитни пътешествениците. Но не всяка страна може да се похвали, че от цял свят се стичат гости, за да се насладят именно на нейните прочути лакомства. В Италия има безкраен списък от вкусотии. Ето кои са най-популярните италиански кулинарни продукти:

  1. Италианската паста

Италианската паста, без да преувеличаваме, е смятана за най-добрата в целия свят. В Италия се предлага най-голям избор от различни сортове паста – над 300 вида! В най-различни цветове, форми, вкусове и състав. Посетите ли Италия, непременно опитайте спагетите от менюто на местната кухня.

  1. Италианските сирена

Когато говорим за италиански продукти, би било истинско престъпление да не споменем сиренето. А тук то е в изобилие – повече от 400 вида! Световната си слава сиренето дължи на твърдия Пармезан, нежната Моцарера, наситения вкус на Маскарпоне и сиренето с благородна плесен – Горгонзола. Тези млечни шедьоври са познати на гурме ценителите по всички краища на света.

  1. Италианските вина

Италианските вина заслужават особено внимание. Да, Италия не е единствената страна, в която виното се смята за национална забележителност. Но тук се отглежда специален сорт грозде, от който се произвеждат знаменити вина като Асти Спуманте, Брунело, Кианти. Те отлично подхождат на божествените италиански сирена.

  1. Пармска шунка и Прошуто ди Парма

Прошуто ди Парма е сбъдната мечта на месоядците. Вкусният деликатес се приготвя по строго определена рецепта, която местните жители от столетия пазят в тайна. Прошуто се прави от свинско месо, като консервантът е само един – сол.

Има нещо, което отличава традиционното италианско месо от всички останали сухи мезета – дългият процес на стареене през цялата година. Тънките филийки Прошуто се добавят в пицата или пастата, използват се и като пълнеж в печива или като мезе към чаша вино. Затова, когато посетите Италия, не пропускайте да опитате истинското италианско домашно приготвено Прошуто.

  1. Балсамов оцет

Балсамовият оцет – още един легендарен продукт, чиято родина е Италия. Този оцет не прилича на никой друг – тъмен, гъст, с невероятен наситен вкус. Дори най-простата салата ще добие аристократични вкусови качества, ако добавите няколко кисели капки балсамов оцет. Затова италианците обожават салатите с домати, сирене Моцарела, босилек и малко магия от балсамов оцет.

  1. Зехтин

Маслиновото олио, точно като пресните маслини, е една от емблемите на италианската кухня, въпреки че родината им е Гърция. Маслиновите храсти, както и лозята, създават неповторима атмосфера и служат като източник на доходи за много италиански семейства. Освен това маслините често се употребяват в редица национални рецепти и се предлагат в магазините по цял свят. Но едва ли ще срещнете себеуважаващ се италианец, който ще пропусне да полее пастата или пицата с любимия зехтин.

  1. Италиански сладолед

Сладоледът – това е една безкрайна вселена от вкусове. В Италия повечето производители на сладолед са компании от семейния бизнес. Местните малки заведения със сладолед са осеяли цяла Италия и най-хубавото е, че предлагат леденото лакомство по уникални рецепти.

Сладоледът е много популярен продукт, който привлича туристи от цял свят. Не е никак чудно, че той се изкупува изключително бързо от малките будки. Затова винаги е пресен и се приготвя от натурални продукти: плодове, мляко, сметана, яйца и захар. А шербетът не включва изкуствени подсладители. Нито една голяма световна компания не може да се конкурира по продажби с бързо изчезващия традиционен сладолед от улиците на Италия.