Palatka.bg
Гоби

Гоби – за онези, които обичат тишината и грубата безплодна красота на пустинята

Малко хора обожават пустините или по-точно само някои. Те имат по-особена сензитивност – обичат да се потапят в тишината, която им поднася на пясъчен поднос пустинята, обичат грубата й, недружелюбна и безплодна красота. Но ако това звучи някак тъжно за онези, които свързват пътуването и почивката с пътешествие до екзотично, но много добре устроено място, то хората, които се любуват на пясъчните морета, знаят значението на това да си наистина  близо до природата. В края на краищата, дори и грубостта на такива пясъчни места е дар на природата и тези, които вярват в естествената любов, ще харесат и Гоби.

 

Пустинята Гоби

 

Пустинята Гоби – една от най-красивите и спокойни пустини в целия азиатски регион

Гоби е мрачно място. Огромно, сурово и тихо. Има много хора, които ще поставят под въпрос вашето психическо здраве, ако решите да пътувате тук. Но това е дълбоката празнота и ужасната изолация, която привлича авантюристите в своята прегръдка. В един свят на смартфони, социални медии и постоянно извиращи от всякъде новини, има твърде малко места на планетата, където все още е възможно да останете напълно извън радара. А това може да ви се случи именно в Гоби.

Гоби е един от най-добрите райони на Монголия за изследване от авантюристи. Колосални пясъчни дюни, ледени каньони, фосили на динозаври и обещание за преходи върху камили гарантират, че почти всяка туристическа компания в страната се разхожда тук.

Все пак, ако обичате усамотението, хълмовете от пясъци и вълнуващата красота на пустините, тази локация е вашата. Въпреки факта, че туристическите компании бродят наоколо, има достатъчно самотни дюни за всички.

Все пак, ако обичате усамотението,

Част от Гоби се намира в Китай и обхваща северозападните райони на страната, както и южните части на Монголия. Ако погледнете Пътя на коприната, който принадлежи на тази пустиня, има много важни градове, които попадат на този маршрут.

Всички облаци, които са преминали от Индийския океан, са блокирани от Хималаите, поради което се засилва суровата красота на това място. То е студено и безводно. Блокираните облаци не достигат до Гоби и тук не валят дъждове, от където и идва името на пустинята – Гоби на монголски означава „безводна земя“.

Най-хубавото в тази пустиня е климатът. Не се изненадвайте, ако посетите пустинята Гоби и  осъзнаете, че това е едно изключително хладно място, с много спокоен и студен климат. Гоби  е студена пустиня и дори може да почувствате снежинки, разхождайки се по дюните.

Пясъчните дюни в пустинята Гоби

Пясъчните дюни в пустинята Гоби


Пясъчните дюни в Гоби са едно пясъчно съкровище, което формира невероятни пейзажи. Залезите обаче са най-красивото бижу на Гоби, тъй като пясъчните дюни отразяват всички нюанси на настъпващата вечер и мълчаливо променят цветовете си за сбогом.

В пустинята Гоби има живот

В пустинята Гоби има живот

Оцеляването е трудно в пустинята Гоби, но тук живеят хиляди номадски пастири, които ден след ден се справят със съществуването в безплодния пейзаж. Хората заедно с много застрашени видове, като вид дропла, черния лешояд, вид дива овца и снежния леопард, живеят заедно и в хармония в една и съща борба за оцеляване.

Снежен леопард
Снежен леопард

След рухването на комунизма, сега хората разчитат изключително на природните ресурси. Те са изцяло зависими от околната среда и от добитъка си от кози и камили за всичките им основни нужди. Но въпреки трудностите, пастирите са решени да продължат своя уникален начин на живот.

Не са малко случаите, в които млади пастири се заемат с научната задача сами да наблюдават популациите на дивата природа. И всъщност в Монголия има местни хора, които са били обучени през последните години като еколози.

Не са малко случаите, в които млади пастири се заемат с научната задача

Тяхната задача е да помагат на другите да спазват важни мерки за опазване на околната среда. Като например как да се избягва прекомерната паша, как да се опазва водата и как по-ефективно да се борави с отпадъците.

Хората тук искат да подобрят живота си, но не знаят как. Ето защо са били въведени доста програми, чиято цел е да им бъде помогнато да си помогнат сами. Единственото, което имат хората, е през пролетта, когато могат да продават вълна и кашмир. Част от програмите за тях са насочени към  увеличаване на доходите им като ги насърчават да правят сувенири, да бродират, да приготвят млечна продукция и т.н.

Повечето от живеещите в Гоби никога не са виждали мобилен телефон

Повечето от живеещите в Гоби никога не са виждали мобилен телефон, никога не са виждали компютър.

Но тук съществува един феномен – монголските пастири искат активно да участват в опазването на природата и не искат да се променя техният начин на живот.

Те взаимодействат с природата всеки ден. Те живеят на тази земя и в едно с нея и знаят колко важно е тяхната среда да бъде съхранена. Въпреки че са изолирани, монголците тук имат усещането, че са част от една по-голяма картина. На тях им харесва да знаят, че имат важна роля в опазването на живота и се гордеят със своето участие.

Най-доброто време да посетите пустинята Гоби

Най-доброто време да посетите пустинята Гоби

От юни до септември е може би най-добрият период за посещение на пустинята Гоби. В тези месеци климатът е много мек и тук е доста спокойно.

От юни до септември

 

 

Снимки: pixabay.com