Palatka.bg

Шантавите теории и истории, надничащи зад името на Бразилия

Бразилия – най-голямата и влиятелна държава в Южна Америка не винаги е била известна със сегашното си име

Историците не са напълно наясно какво е било наименованието в региона преди пристигането на европейците. Всъщност преди колониална епоха многобройните етнически групи и племена вероятно са използвали няколко различни имена, с които да наричат региона. Напълно възможно е и нито едно от тези племена да не е и имало име, имайки предвид огромната територия, която днешна Бразилия покрива и ограничения мащаб за територия на неразвитите местни жители.

Португалските изследователи стават първите европейци, които достигат бреговете на днешна Бразилия през 1500 г. сл. Хр. Първото регистрирано име на тази територия се открива в писма, изпратени от капитана на пътуващ из района кораб до Португалия. В тези писма капитанът споменава района като Иля дъ Вера Круз. Иля означава остров на португалски.

Едва след като капитанът напуснал брега, за да се върне в Португалия, историците смятат, че той се е усетил и разбрал, че районът всъщност не е остров, а по-скоро огромна площ. Точно по това време той променил и името на района, наричайки го Тера де Санта Круз. Тера означава земя на португалски. Когато корабът най-сетне се завръща в Португалия, хората в Европа започнали да наричат тази земя, която дотогава не е била известна на континенtа по свой собствен нов начин- Тера ди Папага. Това трето име се е вдъхновило от изобилието от папагали, които изследователите са забелязали по време на престоя си в региона на днешна Бразилия.

През 1501 г. нов изследователски екип се завръща, достигайки бреговете на Бразилия

Един от най-известните членове на екипажа e Америго Веспучи, който по-късно пише и публично заявява, че името на района е Нов свят. Първите му писма са копирани и публикувани в различни текстове през вековете,а един от тези текстове съдържа карта на Новия свят, в която днес именно Бразилия е маркирана като Америка.

Първото десетилетие след португалското пристигане на тази прелестна земя, е прекаран в активна сеч и масовата търговия с бразилското дърво. То е изключително ценно за изследователите и колонизаторите, поради яркочервения си цвят, който може да се използва за много цели, включително да бъде източник на боя. Тази червена боя е много по-евтино, отколкото други червени багрила, които първоначално пътуват чак от Индия. Всъщност, сечта и събирането на бразилската дървесина става основна търговска дейност в тази новоткрита територия.

Едва през 1502 г. португалски картограф създава по-подробна карта на района и назовава една от реките Rio De Brasil. Разположена в близост до Порто Сегуро, тази област се смята, че е била с най-концентрация на бразилските дървета, откъдето идва и името, дадено на реката. От този момент името непрекъснато се е повтаряла в ежедневните и търговските разговори. То е включено в няколко карти, които са масово преиздавани и с течение на времето името на реката започва да бъде използвано и като наименование на самата земя.

Първото официално използване на името Бразилия датира между 1506 и 1509, когато след експедиция група изследователи разказват за областта, използвайки името Terra do Brasil (Земя на Бразилия). През 1516 г. кралят на Португалия делегира губернатор, който да управлява голяма част от днешна Бразилия, което прави този документ първото официално използване името Бразилия в контекст на територията, която след няколко века ще се превърна във водещата сила в Южна Америка.

Научете повече за Бразилия и нейния най-известен символ – Статуята на Христо Спасителя