Palatka.bg
финландците

Кои са иконичните ястия, с които финландците празнуват… храната

Финландците са страстни кулинари и знаят как да празнуват храната. Финландците също са силно лоялни към своите кулинарни корени. Въпреки че можете да си купите почти всичко, което вашето сърце и стомах желаят във Финландия, отдайте се на финландската кухня със страстта на влюбен тийнейджър – сляпо, безметежно, доверчиво. Кухнята на Финландия ще ви очарова.

Във Финландия пазарните сергии навсякъде преливат със сезонни продукти и местни деликатеси. Фестивали отбелязват пристигането на любимите храни през цялата година.

За финландците ​​сладкишите им са поети и поезия.

Вижте няколко емблематични храни за финландците, които трябва да опитате задължително!

Храната на Финландия е пълна с интересни контрасти, като четирите сезона, северното сияние и зимния мрак, градските и селските райони, Изтока и Запада.

 

 Grillimakkara

 Grillimakkara

Финландското лято не е пълно без grillimakkara. Тези големи, месести колбаси, приготвени за скара, се консумират с горчица и се поливат с бира. Финландците ги обичат. Децата им растат,  ядейки тази закуска в лятната вила, а също и през зимата около огъня.

 Grillimakkara.
Grillimakkara

Ruisleipä

Ruisleipä е ръжен хляб, произведен от кисело тесто. Той е в основата на финландското меню. Има много разновидности, но най-популярният и широко достъпен е reikäleipa, което означава “хляб с дупка”. Той е твърд, плосък и много тежък, но финландците ще го изпратят по пощата, когато живеят в чужбина.

Ruisleipä
Ruisleipä
Korvapuusti

Финландия не притежава патент за канелените си кифлички, но тук могат да направят най-добрите такива. Обикновено се консумират с чаша кафе (финландците консумират повече кафе и може би повече канелени кифлички, отколкото всяка друга европейска нация).

Раци
Малките сладководни омари
Раци

Хапването на тези малки омари или “kraftskiva”, първоначално са били шведска традиция, която финландците приемат и празнуват с финес всяка лято. Тези малки сладководни омари се считат за гурме и не са евтини. Ето защо те са изпълнени със стил. Елегантни и сложни партита се правят в чест на сезона на раците, който обикновено протича между 21 юли и началото на есента.

Хапването на тези малки омари

 Mustikkapiirakka

През юли и август боровинките са из всички ​​финландски гори. Те са навсякъде и могат да предизвикат у вас паника, ако не сте свикнали да ги виждате в такова изобилие. Ще пожелаете да ги откъснете всичките и да ги замразите за зимата. Това, което правят финландците през летните месеци е да си приготвят от тях домашни сладкиши. Въпреки че всички финландски плодове могат да се превърнат в вкусни пайове, боровинките, сервирани със свежо мляко, са познати и обожавани от всички.

Karjalanpiirakka

Тези сладкиши произхождат от източната провинция на страната Карелия. Там е митичното родно място на „Калевала” – епична поема от 19-ти век, която се превръща в съществена част от финландската национална идентичност.
Тези пайове се побират в ръката ви и се топят в устата ви. Обвивката им традиционно е направена от ръжено брашно и е пълна с картофи, ориз или моркови. Те са особено вкусни с яйце и масло, разтопено отгоре.

Kalakukkо
Kalakukkо
Kalakukko

Kalakukko са подобни на karjalanpiirakka, но по-големи по размер и направени с риба. Те са най-често напълнени с вид малка риба, подобна на херинга. Тази риба се намира в района на езерото в Източна Финландия.

Silli ja uudet perunat

Картофи с херинга. Пресни картофи със свежа риба от езерото и сос Chantarelle. Добавят само малко масло, копър и сол. Как може нещо толкова просто да бъде толкова божествено?

Poronkäristys
Poronkäristys
Poronkäristys

Ястие със сладко от боровинки, месо и картофено пюре. Консумира се в цялата страна, през всички сезони.