Palatka.bg
Хърватия

Традиционната кухня на Хърватия – с нотки от италианската

Кухнята на Хърватия може да бъде описана като средиземноморска, ароматна, с италиански привкус. По-голямата част от хърватската храна е здравословна и лесносмилаема, която можете да ядете, без да се страхувате от необичайния й състав. Визитната картичка на хърватската кухня е прясна риба и вкусни морски дарове, изобилстващи в щедрата морска природа. Ненадминатото усещане на всеки празник е местното чудесно ароматно вино, богато на вкусове. Гастрономическата идилия на хърватската кухня се допълва с пресен зехтин и билки, които правят всички ястия уникално вкусни.

Хърватските супи са изключителни

Хърватските супи са изключителни

Хърватските супи са леки и вкусни и присъстват във всяко меню. Първите ястия на хърватите са най-вече леки, прозрачни супи, на базата на пилешки или говежди бульон. В супата като правило се добавят кнедли, ориз, фиде. Ако искате обаче да си поръчате доматена супа, не очаквайте, че ще ви донесат едно обикновено студено гаспачо. В хърватската кухня то е ястие, което се сервира топло, богато подправено с ориз и подправки.

maneśtra

Крем супи или пюрета на морето едва ли можете да намерите, но ако откриете в менюто manestra, не пропускайте да го опитате. Няма да съжалявате. Какво е особеното в това ястие? Може би комбинацията от аромати, които се допълват взаимно и се смесват такива вкусни храни като боб, царевица, макаронени изделия, които са толкова редки заедно в обичайното меню. В действителност, maneśtra е нещо средно между супа и „основно”.

Месни ястия

Месни ястия

Въпреки факта, че основата на хърватската кухня е рибата, ястията от месо са в изобилие. От месните произведения най-известното е свинската шунка прошуто. Добре селектирани парчета свинско, първо, са опушени на дървени въглища, а след това изсушени на слънце и от лекия морски бриз. Прошутото на Хърватия се комбинира чудесно с местното известно сухо овче сирене с маслини и лук.

Прошутото

Хърватите обожават агнешкото месо, така че не се изненадвайте от изобилието от ястия от него. Най-сочната комбинация е от прясно младо агнешко месо с овче кисело мляко: ястие, наречено “висовачке бегавице“. На морския бряг е търсено и говеждото месо. Кулинарите ще ви посъветват да опитате Пащицада – говеждо задушено в домашно ароматно вино. Не съществува универсална рецепта за готвене на това ястие, тъй като всяко семейство го приготвя по специален начин, добавяйки собствено направено вино. Иначе също му добавят сини сливи, ябълки, джинджифил и много подправки.

Ястия от риба и морски дарове

Ястия от риба и морски дарове изобилстват в кухнята на Хърватия

Да, няма съмнение, че хърватската кухня е изобилстваща от морски дарове.  Адриатическо море е известно с всички видове такива, включително деликатесите. В неговите води живеят най-малко 350 различни вида морски организми, подходящи за консумация като храна. Експерти в областта на гастрономията споделят мнението, че раците и бялата риба от водите на Адриатическо море са най-вкусните в света. Хърватските готвачи са експерти в подготовката на рибни ястия, така че често чревоугодниците смятат, че в Хърватия се сервират най-вкусните стриди, омари, треска и сом.

Ако е възможно, опитайте друг деликатес

Трябва да се отбележи, че в хърватските ресторанти рибата в менюто обикновено се разделя на категории и следователно коренно се различава в цената. Най-доброто и следователно най-скъпото е scarpena или риба-дявол. Тя е получила името си заради ужасната си „усмивка”. Рибата дявол е невероятно вкусна, бялото й месо се топи в устата, оставяйки приятен остатъчен вкус. След като изядете порция от нея, ще поискате още, защото със сигурност не сте опитвали подобно нещо преди.

Ако е възможно, опитайте друг деликатес – Зубан (вид бодлоперка), който местните хора наричат ​​„морски шаран”. Месото й е не само сочно и вкусно, но практически няма кости. С малко по-ниска цена, но с абсолютно не по-лош вкус е сафридът и скумрията. Хърватите ги приготвят вълшебно, дори и да става дума за най-обикновените видове риба. Местните майстори залагат основно на изпичането им на пещ, скара, задушаване на открит огън. Освен това богато подправят рибата с известни билки и подправки и зехтин.

 

Като гарнитури хърватските готвачи предлагат такива с картофи, ябълки, домати, аспержи и различни видове зеле.

Също така са популярни тестените изделия. Не е изненадващо, заради силното влияние на Италия в историята на държавата. Въпреки това в Хърватия, в допълнение към традиционните начини за приготвяне на паста в менюто, можете да намерите често и домашно приготвена паста по авторски начин.

Като гарнитури хърватските готвачи предлагат такива с картофи, ябълки, домати, аспержи и различни видове зеле.
Десертите в хърватската кухня

В списъка на хърватските сладкиши са главно здравословните, полезни десерти. В менюто на местните няма да намерите торти с мазен крем, тежки за стомаха. Техните специалитети съдържат предимно плодове, често ябълки, кремовете са с ниско съдържание на мазнини, нискокалорични и следователно не представляват заплаха за фигурата. В сладкишите често вместо захар, се добавя мед, понякога само сушени плодове (стафиди, смокини). Слагат им и ядки (бадеми, орехи). На вкус хърватските торти по-скоро приличат на пудинги.

Снимки: pixabay