Palatka.bg

„Няма как да не се влюбиш в нея“ – красивият клип на България за европредседателството

Започна разпространението на един от официалните клипове на българското европредседателство, озаглавен „Няма как да не се влюбиш в нея“ (имайки предвид България).

Веднага признаваме, че преди да гледаме клипа бяхме резервирани. След фиаското с логото, превода на мотото ни („Съединението прави силата“) и всички абсурди покрай организирането на най-важното за България събитие, след влизането ни в ЕС, трудно бихме могли да сме обнадеждени. Защото, за съжаление, нашите управляващи, дали от некомпетентност и липса на вкус или нещо друго – успяха да се изложат на този етап дори в момент, в който всички камери ще са обърнати към малката ни държава.

За наша изненада клипът е най-доброто визуален елемент, който сме видели до момента от кампанията

Да, в него присъства типичният патос, преекспониране и преувеличение на нашите достойнства и качества. Да, той е твърде розов и захаросан. Но с ръководители като сегашните, които сякаш живеят в Нарния, а не в България, и за които думи като „критика“ не съществуват, не бихме могли и да очакваме нещо по-различно да премине тяхното одобрение.

И въпреки всичко това, с ръка на сърцето, казваме, че клипът е добър

Заснет е прекрасно и наистина изтъква неща, с които можем да се гордеем. Видеото е пълно със спиращи дъха природни кадри, градски пейзажи, типични български обичаи и моменти от всички сезони и кътчета на България. Операторите са се справили професионално, а качеството на заснемане е на наистина високо ниво. Гласът зад кадър често говори с патос и преувеличение, но по някакъв странен начин в думите му са се промъкнали и леки нотки на самокритика и намек, че не всичко е толкова прекрасно.

Нещо, което намираме за чудесно. Защото макар да обичаме страната си и да се гордеем с нея, вярваме, че сляпото самозаблуждение никога не води до нещо хубаво.

Все пак видеото си заслужава и ни кара да бъдем радостни, че живеем на едно наистина райско място на тази Земя. Дано и поне малко ни научи да го пазим и ценим повече. Вижте го: