Palatka.bg

Британският в-к „Телеграф“: Ако ще почивате лятото, нека да е в България

На фона на засиленото медийно внимание към България в последните дни, позитивните материали на западната преса са мираж. Всички говорят за корупция, бедност и сериозни съдебни и политически проблеми. Днес обаче (12 януари) – големият британски вестник „Телеграф“, излезе с една положителна статия за страната ни.

„Телеграф“ пише по повод излязлото проучване Пощенските служби за най-евтините дестинации за лятна почивка през 2018-та година. Както може да се досетите – България оглавява тази класация. В нея са направени сравнения на 42 страни. Средната цена за пребиваване на ден у нас (в Слънчев Бряг) излиза на британците около 37 паунда. Това включва цената за храна, заведения, напитки и други основни покупки. Изследването не включва цените са самолетните билите и тези за нощувки в хотели. Много странен е подгласникът в класацията – това е пословично скъпият Токио, където средната цена е 43 паунда на ден. Първи в листа пък е Сингапур – 153 лири за ден.

За сравнение – почивка в Прага излиза около 53 паунда, Мармарис 55, а в Будапеща 65 паунда.

В статията в-к. „Телеграф“ си задава и отговаря на въпроса: „Защо в Слънчев Бряг?“. От изданието правят анкетно проучване. Отговорите, които получават, са, че според посетилите го британци – там е „весело и евтино“. Според британците, били на почивка в курорта ни, храната и напитките са хубави, а цените са изключително ниски. Лошо впечатление обаче им прави презастрояването, старите хотели със соц архитектура и наличието на прекомерно количество бетон.

„Телеграф“ споменават и Варна. Според тях Варна била известна с Морската градина, която приличала на тези от замъците в Шьонбрун и Белведере (намиращи се във Виена), Летния театър, катедралата „Успение Богородично“, аквариума, планетариума и самото Черно Море.

Британците били много впечатлени от това, че морето ни не е много солно. Смесено впечатление им прави, че много от плажовете ни имат изглед към пристанища, кранове и строителни площадки. Това не се нравело на всички, но „можело да бъде забавно“.

Статията не пропуска и две други забележителности на нашето Черноморие – Карадера и Созопол, които, според почиващите, били страхотни дестинация. Карадере впечатлявал със своята девственост и изолираност, а Созопол – едновременно с богат културен и нощен живот.

Като цяло отзивите и тона в статията, относно България, са положителни. На нас все пак не ни харесва това, че ни възприемат единствено като най-евтината дестинация за почивка в света. България има много други качествена и предимства за туристи, които, за съжаление, не се популяризират толкова. Да си най-евтиния не винаги излиза на сметка – при нас идват предимно нисък клас туристи, които нито харчат толкова много, нито винаги се държат на високо ниво.

Това обаче са последствията от цялостната ни политика в продължение на много години, която упорито продължава да се следва и от сегашните управляващи. Със своите дадености България има възможност да стане високо класна дестинация, която да предоставя качествени услуги. С инфраструктура, отношение към природата, небивало презастрояване и мислене как да спечелим възможно най-бързо обаче – това би станало трудно.