Palatka.bg
Филипините

Кухнята на Филипините – често пренебрегвана, но много вкусна

Филипинската храна често е пренебрегвана заради други ястия от Югоизточна Азия, като тайландските и виетнамските традиционни специалитети. Но това е голяма грешка. Кухнята на Филипините от векове е богата на феноменални вкусове, които отразяват мултикултурното влияние на страната. От пържените Lumpia рула до сладкишите – можете да откриете китайски и испански нюанси в почти всяко ястие, но така умесени с местните вкусове, че те вече носят своя автентичност.

 

Lumpia
Lumpia
Lumpia

Това са вкусни пържени пролетни ролца, пълна със смес от мляно месо и нарязани зеленчуци. Усеща се най-силно китайското влияние.

Pancit
Pancit
Pancit

И в това ястие основното влияние е от Китай. Pancit е юфка, която може да бъде смесена с каквото и месо или зеленчуци пожелае стомаха ви. Името на това ястие означава „нещо лесно  приготвено“.

Пиле adobo

 Пиле adobo

В това ястие се усеща най-много испанско влияние. Едно от най-известните ястия списък, отличителният вкус на пилето adobo идва от бавен процес на готвене – плюс много оцет, счукан чесън, соев сос и черен пипер.

Leche flan
Leche flan
Leche flan

Готови ли сте за десерта? Традиционно този десерт е с  повей от Испания, но всъщност си е нашенският крем карамел, разбира се – с филипински нотки. leche flan е крем, изработен от пудинг с мек слой карамел отгоре. Консистенцията му е гладка и кремообразна, а вкусът богат и сладък.

Кare-kare
Кare-kare
 Кare-kare

Това е традиционна филипинска яхния със зеленчуци, говеждо месо и сочен фъстъчен сос. Произходът на това ястие е отпреди испанците да пристигнат във Филипините.

 

Sisig
Sisig
Sisig

Това е ястие с испански привкус. Sisig е пикантно, мазно ястие от свинско месо и черен дроб, мариновани в оцет, соев сос, сок от каламондин и люти чушки. Каламондинът е цитрусов плод, който обикновено се използва във филипинската лимонада.

Sinigang
Sinigang
 Sinigang

Характерно ястие за традиционната филипинска кухня. Sinigang е филипинска супа или яхния, характеризираща се с кисел и вкусен вкус, най-често дължащ се на тамаринда (Тамаринд е член на семейство бобови и е най-широко разпространеният плод от тропическо дърво в света. Известно е с множество имена, различаващи се по региони). Sinigang се приготвя от лук, домати, патладжан, спанак, джинджифил и рибен сос.

Кейк Cassava
Кейк Cassava
Кейк Cassava

Кейкът Cassava е популярен десерт във Филипините, приготвя се от брашно касава (маниока, тапиока) и кокосово мляко, традиционно се пече на въглища. И няма да се налага да се чувствате прекалено виновни, защото брашното касава предлага множество ползи за здравето.