Palatka.bg
кауай

Кауай: тропическият рай за уикенд се превърна в „тропически ад“ 

Тропическият рай Кауай и един от най-старите острови на Хаваите обяви бедствено положение, поради изключително силни валежи, които само за уикенд успяват да наводнят голяма част от острова. Домове, сринати до земята, изчезнали пътища, коли, потънали под водата. Животът на местните жители е изправен пред сериозно предизвикателство. Много от жителите на Кауай са загубили своите къщи, принадлежности, но най-вече – своята сигурност и усещането за дом.

Кауай: тропическият рай, който само за уикенд се превърна в „тропически ад“

Това не е първото наводнение в Кауай, но със сигурност е едно от най-мащабните, твърдят местните жители. Климатът в Кауай е субтропичен, а дъждовете са характерни за пролетта, но те най-вече са кратки и обилни. Силните валежи миналия уикенд свариха жителите и управлението на острова напълно неподготвени. Тропическият рай е поставен под сериозен риск за оцеляването си.

https://www.instagram.com/p/Bhu9xPPjREk/?taken-by=alexisren

Безспорно Кауай е една от най-предпочитаните и желани туристически дестинации на Хаваите. Изключителната зеленина приютява луксозни хотели и къщи за гости, които съблазняват не малко на брой пътешественици почти през цялата година. След наводненията много посетители буквално са блокирани, без възможост да стигат до летището. Проблемът се очаква да бъде разрешен до няколко дни. За щастие, няма пострадали и жертви, известяват от правителството на Кауай.

Температурите в хавайския остров обичайно варират от 15 до 27 градуса по Целзий в зависимост от сезона и надморската височина. Най-високата точка в Кауай е връх Кавайкини – 1598 м., а големината на целия остров е 553 квадратни мили, а жителите в малкия хавайски остров са малко близо 60 хиляди души. Кауай се гордее с уникалната си природа, която съчетава едновременни пясъчни дюни, голи пустини, тропически гори, високи планински върхове, реки, плата и богато разнообразие от растителни и животински видове.

За съжаление, дори в рая има малко ад, а майката природа изправя пред сериозно предизвикателство оцеляването в дестинациите-мечта, каквато за много хора е Кауай. Дали това се дължи на климатичните промени или са просто капризи на природата? Надяваме се Кауай бързо да намери сили и подкрепа, за да възстанови своята цялост и очарование и да може отново да посрещне в зелената си прегръдка както туристите, така и собствените си жители.