Palatka.bg

Хижа „Солвей“: Най-шантавият планински заслон в света

Всички знаем, че колкото и да обичаме планините, тяхната красота, достолепност и мощ, никога не биваме забравяме тяхната непокорност, непредвидимост и да не губим уважението си към тях. В планината времето може да се промени за секунди и колкото и да са напреднали технологиите в сферата на метеорологията, все още планината може да ни изненада с нрава си. В такива ситуации винаги е от огромно значение да имаме къде да се скрием от рязко влошилото се време. При повече късмет или подходящо планиране, бихме могли да се намираме в близост до някоя хижа, в която да се подслоним с чаша горещ чай в ръка. Е, ако изкачваме североизточния хребет на известния, но и често смъртоносен швейцарски връх Матерхорн, намиращ се китното селце Цермат в кантона Вале в Швейцария, то може би ще сте сред щастливците, които могат да се подслонят в най-екстремната и особена хижа в света – Хижа „Солвей“.

Хижата се намира на 4 003 метра надморска височина и е собственост на Swiss Alpine Club – най-големият алпийски клуб в Швейцария. Обикновено планинските хижи, независимо дали са с постоянно човешко присъствие или не, служейки за заслон, са предназначени, за да осигурят храна и подслон на планинари, алпинисти и туристи. Хижата „Солвей“ има различна мисия и цел – тя може да се използва само в случай на авария, опасност или инцидент. Тя се намира в последната третина от планината – на 743 м над хълма Хьорнли и само на 475 м под върха, много катерачи и алпинисти, които са се насочили към Матерхорн спират тук, за да отдъхнат и заставайки на миниатюрната веранда да възхитят на невероятната гледка, която се разкрива пред очите им – всички върхове на планинската верига Монте Роза.

Хижата е построена през август 1915 г.

елият строителен материал е донесен, с помощта на животни, до хижа „Хьорнли“, намираща се на 3260 метра надморска височина. Оттам се използвала малка временна кабина за транспортиране на материалите до мястото на самото строителството на 4000 метра височина. Хижата е построена само за пет дни. През 1966 г. хижата е изцяло ремонтирана, а през 1976 г. е добавен и авариен телефон, който да бъде шанс за спасение на попаднали в беда катерачи.

Хижата е кръстена на белгиеца Ернест Солвей (1838-1922), който дарява добре известната хижа на хълма Хьорли по пътя за Матерхорн като благодарност за незабравимите часове, които е прекарал в планините. Запаленият планинар е осъзнал, че понякога внезапните гръмотевични бури в района могат да доведат до необратими трагедии и е желаел да помогне на бъдещите катерачи попаднали в беда.

Преди да започне алпийската си кариера след пенсиониране си, Ернест Солвей е бил изобретател и бизнесмен

Той създава индустриалната технология за производство на натриев карбонат. Идея, благодарение на която световното производство се развива с впечатляваща скорост и успех.

Екип iTravel-bg.com