Palatka.bg

Живеем в планетата на диамантите

Диамантът. Чист въглерод. Най-твърдото и красиво естествено вещество. Има уникални качества, ненадминати в природата от нито един друг минерал. Практически не се износва, защото е невероятно здрав. Той е най-добрият проводник на топлината, има най-високата точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината от всички минерали, заради което е и толкова ценен в бижутерията. Всеки мъж купувал годежен пръстен знае колко скъпо е и най-малкото такова камъче, започващо от стотици и стигащо до милиони долари. Оказва се обаче, че диамантът въобще не е толкова рядък на нашата планета. Нещо повече – той е един от най-разпространените минерали на планетата. Учените откриха, че на Земята има между един и десет квадрилиона тона от него, съобщава световните медии.

Откритието е направено от съвместно изследване Macaчyзeтcĸият тexнoлoгичeн инcтитyт (МІТ), Xapвapд и Kaлифopнийcĸия yнивepcитeт в Бъpĸли, ĸaĸтo и дpyги eлитни нayчни инcтитyции. Уловката обаче е една – той се намира толкова дълбоко в земните недра, че на практика ние не можем да се доберем до него. Огромните количества диаманти лежат в много дълбоки подземни скални образования, които се наричат кратони. Те са във формата на обърнати планини и се намират до 320 километра в дълбочина – в центъра на тектонските плочи на планетата. Точно кратоните са най-стабилната част от земната кора и служат за основа на континентите. Оказва се, че долната част от около 1-2% от кратоните са съставени не от друго, а от диаманти. Което прави ценния материал сравнително често срещано естествено вещество.

Diamonds

До това откритие учените са стигнали, след като са анализирали сеизмични данни на звукови вълни от земната кора. Отдавна е ясно, че звуковите вълни де движат с различна скорост, в зависимост от състава, плътността и температурата на материята, през която преминават. По този начин изследователите са открили, че звуковите вълни се ускоряват много по-бързо, отколкото се е предполагало досега, когато преминават корените на кратоните. След провеждане на серия сложни лабораторни експерименти и математически изчисления – учените установили, че единствено скала с 1-2% съдържание на диамант може да произведе подобни звукови скорости.

След като знаят приблизителното количество на кратоните, учените са открили, че на Земята има повече от 1000 пъти повече диаманти, отколкото се е предполагало досега. Те се намират на дълбочина между 144 и 240 километра и на практика са недостижими за човечеството. За справка – най-голямата дълбочина, достигана от човека, чрез сложни сонди, е малко над 12 километра. На такава дълбочина обаче налягането на Земята е изключително могъщо, както и температурите, които са стотици градуси по целзий.

Антон Далчев