Palatka.bg

Биосферен резерват Montes Azules – бликащата екзотика на Мексико

Богатият биосферен резерват Montes Azules блика в цялото си великолепие в тази благодатна екзотична земя. Пейзажи от гори, реки и езера, подправени с археологически обекти на културата на маите, които са все още неизследвани. Обявен за защитена зона през 1978 г. резерватът Montes Azules в Мексико, състоящ се от 300,000 хектара, е изпълнен с огромно биоразнообразие. Смятан е за най-богатия регион откъм групи животни и растения в страната, някои от тях застрашени и символи на местната култура и местообитание, като ягуари, червен ара, харпия и тапири и ендемични видове като броненосец и хищен прилеп. Флората на резервата е толкова разнообразна, че наброява над 4300 вида. Сред тях има нежни орхидеи, дървета махагон, кедър и много други.

Районът е идеален за екологични дейности с абсолютно уважение към природата

Районът е идеален за екологични дейности с абсолютно уважение към природата

За да влезете в резервата има пропуски и пътеки, за които се препоръчва да бъдете перфектно оборудвани и с помощта на водач, добре познаващ региона. Мексиканците са разработили екотуризмът и има немалко центрове наоколо. Тук можете да се отдадете на дейности като каякинг, речно плуване, рафтинг, къмпингуване, разходки с лодка, пешеходен туризъм и наблюдение на флората и фауната.

Този резерват е в района на джунглата Лакандон в Чиапас, Мексико. 27% от бозайниците в страната имат свое местообитание в резервата, а 341 вида птици летят тук в своите небеса.

Флората и фауната е богата на безгръбначни,

Флората и фауната е богата на безгръбначни, пеперуди и около 112 вида риби, земноводни и влечуги. Други са защитени в тази област.

 В резервата се намира басейна на река Lacantún и реките, които са неговите естествени граници Lacanjá и Jataté. Районът е богат и на много водни обекти от различен тип, в северната част има голям природен комплекс, състоящ се от няколко лагуни. В центъра, на запад и северозапад от резервата са лагуните Lacanjá и Мирамар.

Как можем да стигнем до Montes Azules

Как можем да стигнем до Montes Azules

До Montes Azules може да се стигне от северната част, тръгвайки от Паленке (един от градовете на маите от преколумбовия период. Който е важен културен, политически и религиозен център. Намира се в щата Чиапас, Мексико) и по южната гранична магистрала, пътуваща на около 130 километра. На няколко километра от резервата се намират също Lacanjá Chasayab и руините на Bonampak.

Джунглата Лакандон

Джунглата Лакандон

Тази мистериозна джунгла има над 20 километра пътеки, които пресичат и биосферен резерват Montes Azules, където те преминават през потоци и се вият под дървета от над 40 метра височина, точно на брега на река Lacan-tún.

Лагуна Мирамар

Лагуна Мирамар

Лагуна Мирамар е сладководно езеро, заобиколено от тропически гори, разположени в джунглата Лакандон на границата с Гватемала. Самото езеро е чисто синьо и доста топло, което прави чудесно плуването в него и карането на кану. Освен това има останки на маите около него, макар и неизследвани и покрити от джунглата. Пътуването до езерото не е бързо или лесно и изисква няколко дни за път и посещение на обектите.

на границата с Гватемала.

на границата с Гватемала.

на границата с Гватемала.

Снимки:

Dushi hdz

Lon&Queta

AGMEfoto

Furgo Nana

frederic.leveque

Icosochiapas

Lon&Queta