Palatka.bg

Хотелът в Норвегия, който ще произвежда повече енергия, отколкото изразходва

Категорично можем да отбележим, че Норвегия е сред страните, които обръщат най-силно и сериозно внимание на околната среда, опитвайки се да рециклират максимално количество от боклуците, които създават. Дори, когато си сред най-добрите обаче трябва да се стремиш още по-високо, както го прави един хотел, който не само, че се справя с високите изисквания и очаквания на обществото по отношение на природосъобразното управление, но успява и да надмине дори най-смелите ни мечти, постигайки неща, които само преди няколко години са ни се стрували невъзможни.

Сварт – хотелът в Норвегия, който ще произвежда повече енергия, отколкото изразходва

Хотелът Сварт ще произведе повече енергия от възобновяеми източници, отколкото ще бъдат използвани за материали, построяване, експлоатация, ремонти, обновяване и разрушаване.

Енергията, която е използвана за създаването и доставянето на всички материали и строителна техника, както и енергията, изразходвана от товарните автомобили, които правят доставките на материали за изграждането на сградата ще бъде по-малко от тази, която хотелът в Норвегия през 60-годишния си жизнен цикъл ще генерира чрез производството на собствени слънчеви, вятърни и охладителни системи от морето, вятъра или земята. Не забравяйте, че говорим за Норвегия и за район, намиращ се северно от арктическия кръг, където слънцето почти не изгрява през половината година. Район, който е толкова негостоприемен, че мнозина биха казали, че подобна къща не е практична и не е възможно слънчевата енергия да бъде достатъчна, за да си заслужава инвестиция. Всъщност доказателствата говорят друго.

Сварт е хотел, построен на север от арктическия кръг в подножието на ледника Свартисен в северна Норвегия. Дизайнът „е вдъхновен от местната народна архитектура под формата на „fiskehjell“(A-образна дървена конструкция за сушене на риба) и“ rorbue „(традиционен тип сезонна къща, използвана от рибарите).“ Хотелът е построен главно от дърво и е поддържан от дървени стълбове, устойчиви на атмосферни влияния, които се простират на няколко метра под повърхността на фиорда. Сградата оставя минимален отпечатък върху девствената природа в района,а дизайнът и архитектурата ѝ ѝпридават усещане за прозрачност.

Основателят на компанията, стояща зад иновативният хотел Кйетил Тредал Торсен разказва:

За нас беше важно да се създаде устойчива сграда, която да остави минимален екологичен отпечатък върху тази красива северна природа. Изграждането на енергийно-позитивен хотел с ниска степен на въздействие е основен фактор за създаване на устойчива туристическа дестинация, съобразена с уникалните характеристики на локацията, а именно рядко срещаните растителни видове, чистите води и синия лед на ледника Свартисен. В тази неповторима атмосфера след няколко години ще можете да откриете Сварт, който цели да бъде първият енергийно-положителен хотел в света, който ще се открива през 2021 година.

Вероятно има много хора, които биха казали, че да се притесняваш за използваната енергия е глупаво и безсмислено. Пластмасата спестява много по-малко енергия, отколкото се използва при производството ѝ, а бетонът е практически вечен в контекста на човешкото съществуване, така че кой го е грижа.

Е, Тредал Торсен го е грижа, защото вярвам, че не иска днешните материали да се превърнат в основна движеща сила на сметищата утре

Този нов хотел не само намалява годишното си потребление на енергия с приблизително 85% в сравнение с модерните стандартни хотели, но и ще произвежда огромно количество собствена енергия – един абсолютно наложителен елемент в тази сурова арктическа среда. Името „Сварт“, което означава „черно“ в норвежки, е пряко „намигване“ към тъмносиния лед на Свартисен. Тъй като думата за „черно“ и „синьо“ са едни и същи в стария норвежки език, името цели да създаде асоциации с природното наследство на Свартисен и красивата природа в района.

Уникалното местоположение на хотела Сварт и кръглата форма на всички прозорци означават, че всяка отделна стая, както и ресторантът се радват на непрекъснат изглед към спиращите дъха гледки към фиорда.
„Това, което е наистина специално за този хотел, е неговата 360-градусова гледка. Няма изглед от хотела, който да е скучен или невзрачен:  от всяка стая имате възможност да наблюдавате фиорда, планините, небето, океана“ – отбелязват създателите на този бъдещ революционен проект. „Всяка стая е уникална по някакъв начин, притежавайки своя собствена, уникална и единствена гледка.“

За тези, които имат желание да се приближат особено близо до природата в суровата норвежка зима, от компанията-създател отбелязват, че гостите могат да бъдат приятно изненадани. Разбира се, може да стане особено студено през зимата, но всъщност Гълфстрийм осигурява по-меки зимни температури  района, превръщайки го в идеално място за изследване и разходки. Околните планини действат като щит срещу вятъра.

Създателите твърдят, че тези видове природни феномени по някакъв начин представляват нов тип лукс. Веч не става въпрос за позлатени мивки и вани, а за преживявания и докосване до природата в нейната най-чиста форма. И сякаш са прави.