Palatka.bg

Да ядеш евтина храна със звезди „Мишелин“

Звездите „Мишелин“ са най-голямото признание за всеки готвач и ресторант в света на кулинарията. Те се дават от изключително стриктно тайно жури за висши постижения в изкуството на добрата храна. „Мишелин“ обикновено е признак за гурме кухня, което означава изискани и най-вече много, много скъпи заведения. Затова и обикновения човек обикновено никога в живота си дори не опитва такава храна. От платформата Traveloka обаче са решили да направят една много интересна класацията – да открият най-евтините 50 ястия от заведения с „Мишелин“, които всеки човек  може да си позволи. Оказва се, че това е възможно и то в почти всички краища на света.

За да изготвят този списък от Traveloka са проучили уебсайтовете на „Мишлен“ за всяка от държавите, които са обхванати в пътеводителя. Те са спрели на ресторанти с една и две звезди. От тях те са избрали най-евтините ястия от менюто. Оказва се, че цените започват от 2.2 долара! При това толкова струва не някаква хапка, а ястие от пиле с ориз и соев сос в ресторанта Fan Hong Kong в Сингапур. Най-евтините заведения с „Мишелин“, разбираемо, се намират в Азия и по-специално в Хонконг, Сеул, Осака, Банкок, Токио, Тайпей и Шанхай. Най-евтиното заведение в Европа с „Мишелин“ се намира в Испания и се казва L’Antic Moli, намиращ се в градчето Сан Рафаел дел Рио. Там обедното меню е на цена от само 14.50 евро.

Най-изгодно в САЩ пък излиза яденето в ресторанта Al’s Place, където американската закуска е на цена от 18 долара. На 50-то място се намира ресторанта Dill в Рейкявик, където може да се хапне за „скромната“ цена от 110 долара за сет меню. Отвъд този списък храната става изключително скъпа в тези ресторанти, често достигайки до стотици и дори хиляди долари за няколко степенни менюта.

Най-близкият изгоден ресторант със звезда „Мишелин“ до България е Premiere в Атина, където най-евтиното ястие струва 40 долара, което го поставя на 35-то място в списъка. Пълният списък можете да видите тук – https://www.traveloka.com/special/cheapest-michelin-meals?utm_source=involveasia_my&utm_medium=affiliate&click_id=86f8ba18799d4bd193cfb474529aa0b3&publisher_id=12853