Palatka.bg

Българин спечели голямата награда на годишния фото конкурс на National Geographic

Българин спечели голямата награда на престижния фото конкурс на National Geographic, предаде списанието в каналите си в социалните мрежи. Става въпрос за българския цигулар Ясен Тодоров, който от години живее в САЩ. Наградата той спечели със снимката си „Нереално“, на която е изобразен изоставен паркинг в Америка, сниман от въздуха. Освен международно признание за фотографията си, Ясен печели и парична награда от 5000 долара. Победителят е избран измежду над 10 000 участници.

Освен цигулар Ясен Тодоров е и страстен почитател на любителските самолетни полетни, като той е инструктор по летене. Докато лети той обича и да снима какво вижда от въздуха. Снимката му „Нереално“ е направена именно по този начин. Освен че е перфектно композирана и много интересна – снимката има и силно социално и екологично послание. Конкурсът има три категории – за място, диви животни и хора. Въпреки че Ясен печели категорията „място“ – неговата снимка е призната за най-добрата от всички и взима и Голямата награда.

Ясен Тодоров по време на снимки

Още по интересно е, че снимката не е направена от дрон, а по „трудния начин“ – по време на полет от малък самолет “Пайпър Уориър” от 1976 г. Кадърът е реализиран в Калифорния на летище, което в близкото минало е било използвано за стари самолети, съхранявани там за скрап или резервни части. След избухването на скандала „Дизелгей“, в който се оказа, че „Фолксфаген“ са манипулирали данните на вредните емисии на автомобилите си обаче, летището е станало гробница за много автомобили – повечето, от които, в перфектно състояния и почти нови.

Снимката улавя хиляди захвърлени в пустинята Мохаве в Калифорния автомобили, оставени там да ръждясват. Колите са всякакви модели, включително много скъпи, на „Фоклсфаген“ и „Ауди“, всички произведени в периода 2009-2015 година. Кадърът показва безсмислието на потреблението и как огромни ресурси и средства са дадени за скъпи коли, които в крайна сметка се оказват захвърлени в пустинята – въпреки че са в перфектно състояние. Това е разхищение на природни ресурси, а самите коли са били причина за огромно замърсяване на околната среда. „С кадри като този се надявам да станем по-съзнателни и отговорни към красивата си планета“, казва цигуларят-летец-фотограф Ясен Тодоров.