Palatka.bg

Изрисуваните къщи на африканското селце Тиебеле

Африка е континент на контрастите, експлозията на образи и самобитни култури. Западноафриканската държава Буркина Фасо до 1984 година била известно под името Република Горна Волта. На юг от тази бедна страна се намира уникално по рода си селище – Тиебеле. Голяма част от жителите му произхождат от племето касена. И въпреки че сякаш е забравено от бога, това селце е необикновено, благодарение на чудните изрисувани къщи.

В Западна Африка племето касена е известно като едно от най-древните. На тази територия то продължава да живее още от XV век. Съвременните представители на племето се отнасят уважително към културата и заветите на своите предци. Затова и продължават да строят своите жилища по начина, по който се строели къщи в последните 500 години.

Малките къщички в селцето Тиебеле се строят в неправилни обли форми. Стените се се изграждат с помощта на типичните за сухия регион материали – глина, дърво, слама и животинска тор. При строителството се обръща особено внимание на укрепителните особености на зданието – стените трябва да са дебелели, вратите – тесни, а прозорците малки, а в най-добрите случаи такива не съществуват.

Когато строителството на къщата приключва и тя е напълно изсъхнала под лъчите на слънцето, се превръща в напълно здрав и водоустойчив дом. Това е едно от най-важните изисквания, особено преди настъпването на дъждовния сезон.

Главна особеност на домовете на селцето Тиебеле са оригиналните рисунки, с които са покрити бежово-кафявите стени. Уникално африканско изкуство с религиозни корени, които се крият дълбоко в древността – рисунките са наследство от предците на племето касена. Традиционните образи, изрисувани по домовете са привилегия изключително и само на жените. Сюжетите на рисунките могат да бъдат най-различни: сложни преплетени мандали, сцени от всекидневния живот, религиозни символи.

При направата на боята се използват кал и тебешир

След като сместа е приготвена, художничките рисуват и чакат боята напълно да изсъхне. Стената се покрива със защитен слой от специален натурален лак. След около една година, когато приключи дъждовният сезон, стените отново се ремонтират, а рисунките се освежават, за да се постигне наситен и траен цвят.

Африканската култура се отличава със свои закони и ритуали, които често да непонятни за европейците. Хората в селцето Тиебеле спазват не само традициите на изкуството, но и присъщите за касена обичаи. Съществуват два вида къщи – кръгли и квадратни. В първите живеят ергени, а в квадратните – само задомените. Когато някой се ожени, той трябва да напусне кръглия си дом и да заживее в квадратна къща.