Palatka.bg

Никога няма да се подхлъзнете през зимата: уличното подово отопление в Исландия

Зимата e дълго чаканият сезон за любителите на зимни спортове и време за радостни снежни игри за децата. Но красивите бели пейзажи крият някои коварни особености. Заледените тротоари могат да превърнат в кошмар придвижването в мразовитите дни, особено в страни, в които почистването на заснежените пешеходни зони е задача с повишена трудност. В Исландия се справят със замръзналите тротоари и улици с помощта на „подово отопление“.

Всеизвестно е, че за да се преборят с леда, много градски управи по света използват пясък, сол или химически разтвори за обезопасяване на улиците. И докато класическите методи в Исландия не намират приложение, гостите и жителите на столицата Рейкявик не се боят от леда по време на своите разходки. Повечето тротоари в града разполагат със система от подово отопление, което се захранва от горещата вода от термалните източници.

Горещите минерални извори се използват като източник на енергия в цяла Исландия

Чрез работата на електроцентралите топлината от водата се превръща в електричество. В случая с тротоарите в Рейкявик, топлинната енергия директно се използва за улесняване на живота в града през цялата година.

Непосредствено под тротоарната настилка и пътното платно се инсталира специална конструкция, наподобяваща реотанови елементи. Системата за снеготопене позволява на жителите не само да се придвижват безопасно по улиците на града, но и помага за удължаването на живота на настилката на тротоарите.

Съвременната отоплителна система е снабдена с функции, които контролират работата й в зависимост от текущите климатични условия

Благодарение на сухите и чисти тротоари, най-обикновената разходката се превръща в комфортно изживяване.

Но въпреки популярния метод за снеготопене в Исландия, изобретателите на уличното „подово отопление“ са японците. Те отделят доста внимание на градското благоустройство през зимата, независимо, че в азиатска страна климатът е далеч по-мек.

Освен в Исландия, подгряващи системи за тротоари се използват в Норвегия и в някои северни градове в САЩ. А в последните години и в Канада се обсъжда въвеждането на топлинни инсталации, които със сигурност ще намалят броя на случаите с инциденти при подхлъзване през зимата.