Palatka.bg

Подводното гробище на Япония, в което почива военната техника от Втората световна война

Морските дълбини крият необятен свят, наситен не само с причудливи животни и растения, но и с останки от отминали драматични епохи на човешката история. Покрити с корали, японски военни самолети, влакове, танкове и кораби почиват тихо някъде там на дъното на Тихия океан. Невероятна поредица от подводни кадри е заснела Бранди Мюлер, американски гмуркач. Тя прекарала една седмица, гмуркайки се до пет пъти на ден. Всеки кадър запечатал военно обордуване, което било част от японската стратегическа база на микронезийските острови Чуук.

Бранди Мюлер успяла да заснеме потъналата техника в едно от най-привлекателните места за гмуркачите от цял свят – лагуната Чуук. Тя е част от по-големите Каролински острови, познати още като Новините Филипини. Каролинските острови са съставени от 500 по-малки островчета, и са политически поделени между Федералните щати на Микронезия и Палау.

По време на Втората световна война корабите на четвърти императорски флот и командването на шести подводен флот били разположени в лагуната Чуука в Микронезия

Почти цялата военна техника била потопени по време на американската операция „Хилстън“ на 17 февруари 1944 година. След като спечелили превъзходство над врага в Тихия океан, контролът над Чуук преминал в ръцете на американската армия.

Според сведенията над 400 самолета и 50 японски военни плавателни съдове били унищожени в смъртоносната операция. Над 2000 японски войници изгубили живота си в 36-часовата въздушна офанзива на САЩ.

Днес голяма част от военното обордуване на Япония от онова време е покрито със зашеметяващ килим от цветни корали, но причудливият пейзаж се допълва от  изобилието от подводна флора и фауна. Това е най-голямото подводно гробище на кораби в света. Дълги години мястото не било добре познато, нито посещавано от гмуркачите, защото същестувало опасение от взривяване на някоя потънала бомба.