Palatka.bg
Христовски водопад

3 изключителни водопада в България, които да посетите през почивните дни

Пролетта е перфектното време да си организирате малки бягства от големия град. А нашето предложение за следващото ви приключение е да се насладите на красотата тези спиращи дъха водопади.

Отпуската ви вече свърши и сте обратно в забързаното ежедневие на големия град? Не го мислете, ние имаме страхотни идеи за кратки пътешествия, които можете да изпробвате още следващия уикенд.

Днес ви предлагаме да се запознаете отблизо с 3 уникално красиви български водопада, които биха били идеалната дестинация за вашия дълъг уикенд.

Крушунски водопади

В Ловешка област, близо до село Крушуна, се намират едни от най-известните и най-впечатляващите водопади у нас – Крушунските. Известни още с името Маарата, те представляват спираща дъха гледка на водна каскада, с множество живописни прагове, водоскоци и басейни.

Главният водопад се спуска от височина 20 м, а после се разделя на няколко ръкава. И така създава още няколко водопада. Когато застанете в близост до тях, ще усетите нежната им милувка – влажния въздух и закачливите пръски на водата, които сякаш се опитват да стигнат до вас.

Много туристи споделят, че когато са видяли за първи път Крушунските водопади, са се почувствали като на екзотичен остров. Така красива и необичайна е гледката, разкриваща се пред очите на човек.

До водопадите се стига по удобна екопътека, а в района има прекрасни местенца за отмора и пикник. За да можете просто да седнете и да съзерцавате тази невероятна красота.

Боянски водопад

В случай, че не ви се ходи някъде твърде далече от столицата, можете да си направите еднодневна екскурзия до един от най-красивите водопади в България, който се намира във Витоша. И то само на около 5 км от кв. Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планината и идва от Боянската река.

Най-впечатляващ Боянският водопад е през пролетта. Водата пада от 25 м височина и тогава реката е най-пълноводна и буйна.

Познавачите казват, че при ясно време водопадът се вижда от центъра на София.

А как да стигнете до него? До Бояснкия водопад водят 2 екопътеки, започващи от Боянската църква. Първата е сравнително лесна за преминаване и отнема около 2 – 2,5 часа. При втората времето на прехода е съкратено на час и половина, но тя преминава през значително по-труден и опасен скалист терен. Така че, ако планирате да водите и децата си на екскурзията, определено е по-добре да се спрете на първата екопътека.

Райското пръскало

Това е най-високият водопад на Балканския полуостров и един от най-живописните. Намира се в подножието на връх Ботев, в Централна Стара планина, на територията на национален парк Централен Балкан и резерват Джендема.

Може би сте срещали този впечатляващ водопад и под другото име, с което е популярен – Калоферско пръскало. Причината е, че се намира близо до възрожденското градче Калофер. Оттам тръгват няколко екопътеки, по които може да стигнете до Райското пръскало.

Когато видите водопада за първи път, ще останете безмълвни от неговата сурова и внушителна красота. Водните пръски падат от невероятните 124. 5 м височина! А лятото именно е сезонът, когато това природно чудо привлича най-много туристи от България и чужбина, които искат да се докоснат отблизо до великолепието му.