Palatka.bg

Първият невероятно детайлен триизмерен модел на потъналия кораб „Титаник“

Повече от век след трагичното потъване, останките на кораба „Титаник“ продължават да вълнуват изследователи и любители на истории с корабокрушения в тайнствените дълбини на безкрайния океан. „Титаник“ бил най-големият кораб от началото на XX век, който потънал в Северния Атлантически океан. Не стихва интересът на много учени и подводни фотографи към останките на легендарния плавателен съд със злочеста съдба. През 2023 година бил създадено и детайлно изображение на потъналия кораб, като за целта били направени стотици хиляди снимки.

Компанията Magellan Limited провела специализирана полева работа през лятото на 2022 година. Картографите прекарали шест седмици в снимане с подводни апарати на останките на „Титаник“. Били създадени над 715 000 снимки на мястото на потъването на кораба. Снимките били направени на дълбочина от 3800 метра.

Изследователите използвали две от най-модерните подводни камери, наречени „Ромео и Жулиета“. Апаратите работели едновременно, за да създадат поглед от трето лице. Фотореалистичният 3D-модел позволява за първи път знаменитото корабокрушение да бъде видяно от всички ъгли.

На кадрите могат да бъдат забелязани дори най-малките детайли: котли, неотворени бутилки шампанско, серийният номер на перката. Смята се, че триизмерният модел ще послужи на историците и инженерите да разберат повече за обстоятелствата, довели до печалния край на известния кораб.

„Титаник“ се сблъсква с айсберг и потъва на дъното на Северния Атлантически океан през април 1912 година. Трагедията отнема живота на над 1500 пътници и членове на екипажа. Обгърнат в загадъчност, дълги години „Титаник“ вълнува целия свят, вдъхновявайки творци от киноиндустрията и търсачи на отговори на неразгадани подводни мистерии.