Palatka.bg
лонган

Лонган – китайският екзотичен и удивителен плод, който малцаина има щастието да опитат

Опитването на нови храни и пътуванията вървят ръка за ръка. Ако няма да опитаме местната кухня и вместо това си купим сандвич, тогава може би пътуването ще бъде наполовина екзотично. Има хора – достатъчно смели, за да пътуват, но все още се страхуват да опитват нови неща в храната. Те всъщност остават наполовина невежи по отношение на мястото, което са посетили. Да „вкусиш” мястото, да го почувстват отвътре и с вкусовите си рецептори е равностойно на това да го запомниш с очите си, да запомниш с ушите си – неговият плисък на вълните или фиукането на вятъра в клоните му, а в сърцето си да „запечаташ” и „отнесеш” хората. Освен това животът започва точно извън зоната ни на комфорт. Така че живейте живо! Опитайте нещо ново. Ако сте в Китай, опитайте бонбоните на природата – Лонган.

Лонган – сладкото бижу в плодовата корона на Китай
Лонган – сладкото бижу в плодовата корона на Китай

Плодът никого не е убил и със сигурност е много по-малко вероятно да ви предизвика хранително отравяне. За разлика от някое мистериозно приготвено месо на бавен огън и 40 градусови жеги. Като влезете в китайска кухня, може да забележите хранителни продукти като корен от лотос, зимна ряпа и водни кестени, които чакат да бъдат превърнати във вкусна вечеря. Но Китай, освен специфичната кухня, е дом и на множество странни и вкусни плодове и зеленчуци, които са местни за региона. Ако планирате разходка до китайския пазар, задължително си купете лонган.
Плодът расте на дърво, произхождащо от Югоизточна Азия и е с много малки размери.

Как изглежда този скромен, но веднъж опитан много съблазнителен плод

Как изглежда този скромен, но веднъж опитан много съблазнителен плод

Лонган е с кафяво-жълтеникава, понякога и червеникава на цвят обвивка. Наричат го още малкото братче на личи. На вкус е сладък и напомня грозде. Този сочен, малък плод обаче, освен че е по-малък и по-слабо сладък, му липсва и киселият вкус на личи. Лонган е известен също и като “драконово око” заради бялата си кръгла месеста вътрешност, която прилича на склерата на окото, а черната семка в средата е като зеница.

Родината му е Китай, но по-късно се е разпространил по целия свят и в момента е широко отглеждан в Тайланд, Индия и няколко други азиатски страни. Лонган се предлага в изобилие през летния сезон и може да се консумира както суров, така и сушен.

Как изглежда този скромен, но веднъж опитан много съблазнителен плод

Лонган е истински лечител

Това, което трябва да знаем за този плод е, че той има и силни лечебни свойства. Затова не се страхувайте, а си хапвайте от него. Плодовете лонган съдържат голямо количество витамин С, което е равно на 80% от дневните ни нужди. Също така съдържат минерали като желязо, фосфор, магнезий и калий. Богати са на витамин А.
Плодовете лонган са много популярни заради техните ползи за здравето. В един мъничък лонган има повече полезни вещества, отколкото можем да си представим.