Palatka.bg

След изригване на вулкан: в Тихия океан се появи нов остров

Планетата е жив организъм и поредното удивително доказателство за това е раждането на нов остров след изригването на вулкана Хоум Рийф. Островът се появил в югозападната част на Тихия океан между Нова Зеландия и Кралство Тонга, съобщава ABC. Само пет дни след изригването на подводния вулкан, на 10 метра височина над водната повърхност, учените забелязали площ с размер около 24000 м2.

По думите на вулканолога Скот Брайън от Технологическия университет Куинсланд в Австралия, изригванията на вулкана подсказват, че най-вертоятно новопоявилият се остров ще увеличи своите размери и дори може да се превърне в „постоянен“

Силното изригване образувало лава, която представлява вид твърда и здрава маса. Затова този остров би могъл да просъществува за по-дълго време, отколкото предишни вулканични острови, смята австралийският специалист по вулкани. Ако Хоум Рийф продължи да изригва с подобна на досегашната честота, тук ще имаме постоянен остров, добавя Брайън.

Островите, които се раждат след изригването на вулкани не са дълговечни, въпреки че има случаи, в които се съхраняват с години. Досега са регистрирани четири периода на изригвания на Хоум Рийф, включително през 1852 и 1857 година. След тези събития малки островчета били образувани в тази част на океана, а през 1984 и 2006 година се появили и скалисти острови с височина от 50 до 70 метра. Остров изникнал и след изригването на Латейки, съседният на Хоум Рийф вулкан. Той обаче същестувал само 25 години, след което океанът го погълнал.