Palatka.bg
теракотената

Теракотената армия: зловещата гробница на император Цин Шъхуан

Чували ли сте за Теракотената армия в Китай?

Тя се намира в подножието на планината Лишан и е уникална археологическа находка, открита през 1974г. Включена е в Списъка на световното ултурно и природно наследство на ЮНЕСКО и е една от най-извесните забележителности в Китай.

Изграждането на Теракотената армия се свързва с първия китайски император Цин Шъхуан. Тя е била замислена като неговата собствена гробница, за която не е жалил нито финансови ресурси, нито потта на народа си. Цин е бил могъщ  владетел, но също така е известен с това, че е бил много жесток човек.  В желанието си да построи един съвършен бездушен свят от теракот, в който да обитава след смъртта си, Цин започва това велико строителство почти веднага след като получава трона. Построяването на гробницата се превръща в една от основните цели на цялата династия.

Повече от 8 101 войни, заедно с каляските и конете в абсолютно реален размер съставляват това уникално произведение на изкуството.

Те са изработени са от теракота и се счита, че датират от 240г.пр.новата ера. Всеки войник в Теракотената армия е уникален и има определени особености на лицето, тялото и облеклото. Дори дланите на всеки един са различни. Всяка статуя на войник, каляска или кон са правени по модел на реално съществуващи такива, с идеята да изобразят пазителите на императора в смъртта му.

Гробницата на Цин Шъхуан е най-голямата, строена някога в световен мащаб и вероятно никога няма да се довърши до край. Историците вярват, че близо 700 хиляди души прекарват почти целия си живот в тежък робски труд, а строителството продължава около 40 години. Дори след смъртта на императора тя все още не е напълно построена.

В днешно време гробницата дори все още не е напълно изкопана. Години след нейното откриване се смята, че голяма част от гробницата е недокосната от окото на археолозите. Те се страхуват да не би разкопките да разрушат статуите и артефактите в самата гробница. И се отнасят с огромно внимание към всеки исторически монумент в нея.

„По-добре да запазим тази древна гробница недокосната, поради сложните условия вътре в самата нея.“

Duan Qinbao, изслдовател в Shaanxi Provincial Archaeology Institute

Снимки: pixabey.com