Palatka.bg

“Черепът на Дали” – древният череп, пренаписващ човешката история

Череп на възраст от около 260 000 години беше открит в Китай, като със своята особена и мистериозна история поставя множество въпроси по отношение на идеята как е протекла човешката еволюция. Нов анализ на този забележителен череп установи, че той напомня забележително много на най-ранните известни вкаменелости от нашия вид, намиращи се на разстояние от над 10 000 километра – в Мароко, където бяха открити тези невероятни открития. Това ново откритие дава основание да се предполага, че може би съвременните хора не са единствено произлезли от хора, населяващи континента Африка, както смяташе мнозинството учени до момента.


Вместо това се заражда идеята, че малки групи от някои от най-ранните човешки прадеди първо са мигрирали в Евразия преди повече от 250 000 години, когато е започнало да се оформя за първи път протообщество, на което са наследници съвременни жители на Източна Азия. Според новородилата се теория някои тези азиатски прадеди на човешкия род са се преместили обратно в Африка, където са се смесили с местното население. Впоследствие Хомо сапиенс еволюира именно от тези групи и се започва своето колонизиране на света, което означава, че съвременната човешка ДНК е създадена от генетичното наследство, както от африканските, така и от азиатските ни предци.

Повечето експерти смятат, че нашият вид е възникнал в Африка преди около 200 000 години

Техните идеи се базират на откритите вкаменелости на континента. ДНК анализът на съвременните хора предполага, че всички сме потомци от една група индивиди, която е напуснала Африка през последните 120 000 години и е мигрирала по целия свят. Това означава, че всички наши гени идват от нашите праисторически прадеди от Африка, с изключение на няколко, получени от кръстоска с други човешки предшественици като неандерталците. Този 260 000-годишен череп, открит в окръг Дали в провинция Шаанси в Китай, притежава обаче потенциала да пренапише тази отдавна поддържана теория.

“Черепът на Дали”, открит през 1978 г., е забележително запазен, като лицето и част от мозъка му са все още налични

Изследователи, описващи черепа през 1979 г., смятали, че той принадлежи към ранния човешки вид Homo erectus, но новият анализ, направен от експерти в университета Texas A & M и Китайската академия на науките в Пекин, намира, че той черепът всъщност споделя много характеристики с модерните хора. Екипът твърди, че останките са забележително подобни на черепите на Homo sapiens, открити през 60-те години в пещерата Джебел Ирхуд в Мароко. Те вярват, че “Черепът на Дали” има лице, подобно на Homo sapiens, но с по-примитивен мозък.

Професор Шийла Аатрия, съавтор на изследването и преподавател в университета Texas A & M споделя пред MailOnline, че “Това откритие беше много изненадващо, защото очаквахме, че “Черепът на Дали” ще ми разкрие сходства само с други черепи, които сме откривали в района на Китай – особено тези, които са се появили преди това (Homo erectus) и след това (Homo sapiens), но в крайна сметка чертите на черепа са по-сходни с вкаменелостите, които сме открили в Северна Африка и района на Израел, всички от които са класифицирани като ранни индивиди от Homo sapiens. Тази изненада допълнително ни насочва към сложен миграционен процес, който включва голяма част от Евразия като територия на еволюцията на нашия вид, която може би не е едно събитие с единна точка на произход, а процес протичал едновременно на различни локации”.