Palatka.bg

Нубийските пирамиди – живите спомени от Мероитското царство в Судан

На около 200 километра североизточно от суданската столица Хартум в долината, известна като Нубиа, се намират останките от три древни Мероитското царство. Именно тук може да бъде открита и видяна (доколкото е възможно, имайки предвид настоящото им състояние) най-голямата концентрация на древни пирамиди, построени някога. Макар и по-малко известни от пирамидите в Гиза в Египет и по-малки от техните египетски братовчеди, любопитните Нубийски пирамиди не са по-малко забележителни.

IMG_9189 -  Begrawiya Pyramids (or Meroe)

Тези пирамиди са построени преди около 2500 години, много след като египтяните са престанали да погребват своите фараони в масивни гробници – практика и традиция, които почти водят държавата им до финансов колапс. Но владетелите на Мероитското царство очевидно са били очаровани от тези огромни, масивни, скъпи и величествени структури и са се опитаха да ги имитират.

IMG_9446 - Begrawiya Pyramids (Meroe)

Мероитското царство процъфтява в рамките на няколкостотин години преди и след новата ера и успява да задържи властта си над огромна територия, обхващаща голяма част от делтата на река Нил, а на юг достига чак до Хартум. През последните фази на империята Мерое е селището, което служи като столица. Тази промяна се налага, след като през 591 г. пр.н.е. египетските войски на Псамтик II нахлуват в Куш, съмнявайки си, че местният владетел подготвя нападение.

albarkal karima nubian pyramids northern sudan

В новата столицата, нубийците построяват около множество впечатляващи пирамиди, които служат като масивни гробниците на царете и цариците, управлявали Куш

Те варират на височина от 5-6 метра до 30-3е метра, като често се издигат от доста малка основа, която рядко надвишава 7 метра. Това относително малко пространство, използвано за основа прави страните на пирамидите изключително стръмни. Това е една спецификите на Нубийските пирамиди, по които те коренно се различават от Египетските пирамиди. Друга любопитна особеност на Нубийските пирамиди е, че една от най-големите, построени за владетелите на Куш, е била създадена жена – кралица Шанакдахето (живяла 170-150 г. пр.н.е.). Доказвайки северното влияние в местната култура, архитектура и при строителството на пирамидите, често страните им са украсени с декоративни елементи от културите на Египет, Гърция и Рим.

IMG_9156 -  Begrawiya Pyramids (or Meroe)

Сумарно владетелите Куш са построили повече от 250 пирамиди през многовековното съществуване на държавата – два пъти повече от броя на пирамидите в целия Египет. Обичаят за изграждане на пирамиди в царството е били широко разпространено в малък район в суданската пустиня.

Подобно на древните египтяни, нубийските царе бяха мумифицирани и оставяни да почиват във вечен покой, покрити с бижута и поставяни в дървени ковчези, преди да бъдат погребани. Почти всички построени пирамиди са били ограбени или полуразрушени преди векове. По време на изследването им от археолозите през XIX и XX в. се установява, че някои пирамиди съдържат останки от лъкове, дървени и метални стрели, пръстени, конски колани, дървени кутии, мебели, керамика, цветно стъкло, метални съдове, както и много други артефакти, които свидетелстват за обширна търговска търговия с Египет и Древна Елада.

IMG_9346 - camel men  Begrawiya Pyramids (or Meroe)

Днес Нубийските пирамиди са най-големият археологически обект в Судан и една от основните туристически атракции в цялата страна. За съжаление, от десетилетия насам, Судан страдан от различни военно конфликти, включително опустошителна гражданската война и към момента по-малко от 15 000 туристи годишно посещават тези изключителни археологически реликви не само на Судан, но и цяла Африка, а всъщност и на цялото човечество.